Chockhöjda lokalhyror i Hornstulls tunnelbana

Uppdaterad
Publicerad

Men SL anser att höjningen motiveras av satsningen.

Nästa vår ska nya Hornstull vara klart, med uppfräschad tunnelbanestation och en galleria. Men småföretagarna kan få det tufft i tunnelbanan, där SL är hyresvärd. Där höjs butikshyrorna nämligen rejält i och med renoveringen.

Branko Ruzic som har haft skomakeri och lås-och nyckelservice i Hornstull i 40 år har fått bomma igen. Hans hyra skulle bli fem gånger så hög som innan – från 100.000 om året till en halv miljon.

-Tre-fyra familjer har blivit arbetslösa. Det känns svårt, jag tycker inte att de tänker på folket, säger han till ABC.

Bageriet stannar

Även bageriet på stationen har fått betydligt högre hyra, dubbelt så hög som innan, men de har till skillnad från Branko Ruzic bestämt sig för att vara kvar trots höjningen.

-Det är klart att det kostar att göra om, men dubbla hyror är ju ganska kraftigt, så det känns ju inte kul, säger Carina Keijser på Bagar'n i Hornstull till ABC.

Få in pengar till trafiken

Men SL menar att de höjda hyrorna är motiverade.

-Det är naturligt när vi gör en stor satsning. Vi gör den här satsningen för att det ska bli tryggare och finare miljöer, men också för att få in pengar för att bedriva vår verksamhet som ju är trafik, säger Jesper Pettersson, pressekreterare på SL till ABC.

-Lokalen det är fråga om är uthyrd, det finns företag som är villiga att betala det och då är det ju ett sätt för vår verksamhet att få in pengar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.