Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christan Grandt är en av många stockholmare som försöker minska på sin elförbrukning. Hör hur han gör i videon. Foto: SVT

Christian varierar temperaturen hemma – för att spara el

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmarna har blivit alltmer engagerade i sin elkonsumtion, inte minst när det gäller att dra ner på användningen. Enligt elnätsbolaget Ellevio har elkonsumtionen i flera Stockholmskommuner gått ner med cirka 20 procent i oktober och november jämfört med de föregående tre åren.

– Det är en ganska remarkabel minskning. I första hand är det boende i villor och radhus som stått för de största sänkningarna, men även bland lägenhetsinnehavarna ser vi en minskning av elanvändningen, säger Jesper Liveröd, presschef på Ellevio.

Allra mest sparade invånarna i Nynäshamns kommun, där minskade elförbrukningen med 26 procent i oktober. Även Ekerö, Vallentuna och Täby låg på liknande nivåer.

I klippet ovan följer vi bland annat med till Christian Grandt i Älvsjö för att se hur han och familjen sparar på sin elförbrukning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.