Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Museibesökare får vänja sig vid att det blir kallt inomhus i vinter på Nordiska museet, säger Sanne Houby-Nielsen som är styresman för stiftelsen Nordiska museet. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Skenande elpriser kan få museer att stänga

Publicerad

Skenande kostnader är att vänta när elräkningar slår hårt mot landets museer. I en nyskriven rapport från Sveriges museer, där 79 museichefer från hela landet har svarat, går det att läsa att en pressad ekonomi kan innebära att öppettider påverkas – och att flera verksamheter riskerar att behöva stänga ner helt.

– Prognoser från stora statliga museer visar miljonbelopp i energikostnader bara i år som beräknas bli det dubbla, trefaldigas eller mer, säger Gunnar Ardelius, generalsekreterare för Sveriges museer, men betonar att läget ser olika ut för olika museum beroende på avtal.

Energikostnader är stora utgiftsposter för landets museer. Många har gamla byggnader och omfattande magasin med särskilda klimatsystem som drar mycket el året om. Byggnaderna är dessutom ofta byggda i en äldre tid och möjligheterna att påverka driftskostnader är då begränsade.

På Nordiska museet ingår 400 byggnader och däribland klimatsystem för att samlingar ska bevaras för framtiden.

Följ med in på Nordiska museet i videon ovan.

– Vi har köpt in tjocktröjor till de anställda, säger Sanne Houby-Nielsen, som är styresman för stiftelsen Nordiska museet.

Museets publika värd John Högström i en vadderad väst som bärs för att höst- och vinterkylan ska bli hanterbar i lokalerna. Foto: Nordiska museet

Oro för att behöva stänga

När branschorganisationen Sveriges museer frågar sina medlemmar om läget inför vintern är det drygt en av tio som överväger att minska sina öppettider. Lika många överväger att sänka sina klimatambitioner.

Två av tre museiorganisationer säger att de inför sparåtgärder, men planerar att hålla verksamheten igång.

Ett av fem museum uppger att de kan behöva stänga ner en del av verksamheten och fyra av de svarande oroar sig för att behöva stänga ner helt på grund av energipriserna.

Sveriges museer är en ideell branschorganisation för stora och små museer från hela landet. Nästan alla offentliga museer är medlemmar i förbundet och andelen som drivs av annan huvudman, till exempel privata museer, ökar.

Enkäten skickades till de 213 cheferna och 78 företrädare för museiorganisationerna har lämnat svar. Ett tiotal av dessa är chefer för flera museer.

Källa: Sveriges museer

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer