Personalen på Coops plocklager får inte behålla sin stol . Arkivbild. Foto: Nora Lorek/TT

Coop stoppar stol för lagerpersonal: ”Det är en gående arbetsplats”

Uppdaterad
Publicerad

Ett stolbråk har utbrutit på Coop Onlines plocklager i Kungens kurva söder om Stockholm. I verksamheten arbetar ett hundratal personer med att plocka varor som beställts via kedjans e-handel.

En knapp handfull personer har som uppgift att skriva och sätta etiketter på de backar som ska packas och dessa personer har tidigare haft möjlighet att sitta ner under arbetet. Men inte längre, något tidningen Handelsnytt skrev först om.

Den enda stol som funnits togs plötsligt bort för två månader sedan. Arbetsplatsens skyddsombud har nu anmält ärendet till Arbetsmiljöverket.

”Alla ska stå”

Huvudskyddsombudet säger till SVT Nyheter Stockholm att det känns löjligt att stolen blivit en fråga för Arbetsmiljöverket men att det inte fanns något val eftersom man upplever att arbetsgivaren inte vill förtydliga sitt beslut.

– Det är så pinsamt att jag knappt ville göra en anmälan men det handlar om att tre personer ska kunna välja om de ibland ska sitta i några få minuter. Men arbetsgivaren hävdar att ingen ska sitta över huvud taget, säger skyddsombudet.

Egen stol förbjudet

Sedan kontorsstolen försvann har de berörda personerna försökt ta med en egen stol eller till och med valt att sitta på några backar för att variera sin arbetsställning. Dessa stolar och pallar har, enligt skyddsombudet, också tagits bort.

– Nu väntar vi på att Arbetsmiljöverket kommer hit och gör en inspektion, säger skyddsombudet.

Inväntar inspektionen

Inom några dagar räknar Coop med att Arbetsmiljöverket ska komma till lagret och sedan bedöma om det får finnas en stol på lagret eller ej. Coops presschef Tobias Rydergren säger att stolen kom dit tidigare i år när en medarbetare hade skadat benet och behövde sitta ner för att kunna jobba.

– När personen kunde stå igen togs stolen bort och vi anser att det är en gående arbetsplats. Därför ska ingen sitta. Men nu inväntar vi Arbetsmiljöverkets bedömning och så får vi se vart vi landar, säger Tobias Rydergren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.