SVT:s reporter Jens Larsson är på plats och bevakar coronademonstrationen. Foto: SVT/Frida Jareteg

Polisen löste upp coronademonstration i Stockholm – hundratals personer på plats

Uppdaterad
Publicerad

Dagens demonstration i Stockholm mot coronarestriktioner samlade långt fler deltagare än gränsen på åtta personer. Fyra arrangörer hade redan på förhand fått vitesförelägganden på 30 000 kronor.

Och redan efter några minuter från det att demonstrationens startat beslutade polisen att upplösa sammankomsten.

När demonstrationen inleddes klockan 14 uppskattades hundratals personer vara på plats vid Norra Bantorget i centrala Stockholm.

Arrangörerna bakom demonstrationen anser att restriktionerna för minskad smittspridning begränsar individens frihet och kränker medborgares rättigheter.

Demonstranter avlägsnade

Polisens biträdande kommenderingschef Peter Ågren menar att insatsen på det stora hela gått lugnt till. Ett 30-tal personer avlägsnades dock från platsen när de inte hörsammade polisens uppmaningar om att upplösa demonstrationen.

– Vi har avlägsnat och avvisat ett flertal personer och i samband med det har två personer gjort sig skyldiga till våldsamt motstånd, säger Peter Ågren.

Blåljussabotage anmält

En anmälan om misshandel har också upprättats, det ska enligt polisen röra sig om ett bråk mellan demonstanter. Därtill har en anmälan om blåljussabotage upprättats och i det ärendet har polisen gripit en misstänkt.

– Det var en person som hindrade polisens arbete, säger Peter Ågren.

Vid olovliga demonstrationer upprättas rutinmässigt en anmälan om brott mot ordningslagen mot arrangören, så har också skett i detta fall.

En anmälan om egenmäktigt förfarande har också upprättats då egendom skadats vid Norra Latin.

Här stänger polisen av demonstranterna

Polisen har sedan starten av demonstrationen uppmanat demonstranterna att avlägsna sig. En bit in i demonstrationen valde man också att slå en kil med hjälp av polisfordon i korsningen Odengatan/Västmannagatan.

Smittskyddsläkaren: ”Helt oacceptabelt”

I en skriftlig kommentar till SVT kommenterar Region Stockholms smittskyddsläkare, Maria Rotzén Östlund, dagens demonstration:

– Oavsett syfte är det helt oacceptabelt att medvetet samlas många personer på det här sättet. I det allvarliga läge som vi har är det bättre att använda andra möjligheter att uttrycka sina åsikter än att träffas fysiskt.

– Det finns en risk för ökad smittspridning så fort trängsel förekommer och det kan innebära ett större behov av sjukhusvård och i värsta fall fler som dör med covid-19.

Vårens coronaprotester

Den 6 mars: På Medborgarplatsen i Stockholm samlades några hundra deltagare under parollen ”tusenmannamarschen”. När polisen ingrep skadades fem poliser. Omkring 50 demonstranter avlägsnades av polis.

Den 20 mars: Demonstrationer mot coronarestriktioner anordnades i en rad länder. I Sverige hölls manifestationer i Stockholm, Göteborg och Malmö. Protesterna blev lugnare än polisens värsta tänkta scenarier. Totalt avlägsnades 30 personer.

Den 1 maj: Detta datum planeras ett ”första maj-tåg” mot coronarestriktioner i Stockholm. Bakom evenemanget står samma arrangör som anordnade tusenmannamarschen i mars.

Målet med aktionerna är att restriktionerna ska tas bort och att samhället ska ”öppnas upp”.

I Sverige har deltagarna vid tidigare demonstrationer kommit från många olika organisationer. Det har rapporterats om högerextremister, konspirationsteoretiker och personer från den nyandliga världen och alternativmedicinen som inte tror på vården och läkemedel.

Stora folksamlingar bryter mot den tillfälliga pandemilagen som säger att högst åtta personer får samlas till allmänna sammankomster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.