Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför får en del hundar sluta på dagis. Hör dagisföreståndaren Sanna Lindquist berätta. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Coronahundar klarar inte dagis – får separationsångest

Uppdaterad
Publicerad

Hundboomen under pandemin blev påtaglig när restriktionerna släpptes. Köerna till hunddagis har ökat dramatiskt på många ställen, och hundskötare vittnar om att de så kallade coronahundarna inte har tränats i att vara ifrån husse och matte.

– Vissa hundar har vi fått avbryta med, för de har mått för dåligt, säger dagisföreståndaren Sanna Lindquist.

Flera hunddagis som SVT pratat blev nedringda av desperata hundägare när restriktionerna släpptes. Hunddagiset Stjärntassar i Bagarmossen har aldrig tidigare fått så många förfrågningar från ägare i akut behov av dagisplats.

– Jag börjar jobba om en månad, och jag behöver hitta en lösning till min hund nu, så sa många, säger hunddagisföreståndaren Sanna Lindquist.

Inte dresserade

Men det är inte bara bristen på dagisplatser som skapar problem efter pandemin. Många av hundarna som legat hemma under husse och mattes skrivbord och lyssnat på digitala jobbmöten har inte uppfostrats, och blir stressade när de ska lämnas bort.

– De är oroliga får separationsångest och har svårt att knyta an till personalen, säger Sanna Lindquist.

Hundjoggaren Pernilla Bergkvist ute på en av sina rundor. Foto: Colette van Luik

Hundägare kan inte prata ”hundiska”

Hundjoggaren Pernilla Bergkvist har arbetat med hundar i många år. Enligt henne är coronahundarna inte sällan impulsköp – där ägarna inte haft kunskap om vad livet med hund innebär. Hon har fått säga nej till flera hundar som inte klarat av att vara del i flocken.

– Det är inget större fel på hundarna, utan det är husse och matte som behöver utbildas i att prata ”hundiska”, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.