Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det här gäller för coronatester i Stockholms län Foto: Centers for disease control and prevention, EPA/TT, SVT och Johan Nilsson/TT

Det här gäller för coronatester i Stockholms län

Publicerad
Samtidigt som flera privata aktörer erbjuder antikroppstester för covid-19 så kan vissa som misstänks ha smittats av viruset få testa sig genom Region Stockholm. Men vilka är det egentligen som får testa sig hos regionen? Och när ska alla som vill få testa sig? Vi frågade Region Stockholms chefläkare Johan Bratt, hör hans svar i klippet ovan.

När man pratar om att testa sig för corona är det egentligen två olika tester man pratar om: PCR-tester för att upptäcka en pågående infektion, eller serologiska tester för att upptäcka antikroppar som ett tecken på att man haft covid-19.

Många stockholmare vill veta om de smittats av coronaviruset och därmed har antikroppar. Men vem ska betala dessa tester? Ska privatpersonerna själva betala för testerna hos de privata aktörer som erbjuder dem, eller ska Region Stockholm stå för testandet och kostnaden?

Man måste skilja på vad som behövs ur vårdens synvinkel och vad man vill som medborgare, menar chefläkare Johan Bratt.

– Att testa för antikroppar bara för att man som medborgare vill veta att man haft covid eller inte, det är väldigt tveksamt. Om man får testsvaret att man haft covid-19 så måste man fortfarande uppträda precis på samma sätt som om man inte haft något svar. Man måste ändå följa alla rekommendationer som folkhälsomyndigheten kommer ut med, säger Johan Bratt.

Kan vara medicinskt motiverat

Samtidigt kan det finnas tillfällen där det kan vara bra att veta om en person haft covid-19, menar Johan Bratt, till exempel om någon haft väldigt långvariga symptom.

– Då kan det vara medicinskt viktigt att veta om det är covidinfektionen som ger de långdragna kroniska besvären eller om det är en annan sjukdom, säger Johan Bratt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer