Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cyberattack och tunnelbanekaos är två incidenter som rapporterats till Valmyndigheten i samband med årets EU-val. Hör mer i videon. Foto: Ellen Pan/SVT

Fler än 30 incidenter i Stockholm anmälda till Valmyndigheten under EU-valet

Publicerad

Nacka kommun utsattes för en cyberattack från flera länder strax före EU-valet. Och i Bromma orsakade tunnelbanans inställda blå linje röstkaos, när valkuverten tog slut och nya inte kunde levereras.

– Det var totalt trafikkaos, säger Eva Debels, kanslichef för valnämnden i Stockholms stad.

De här incidenterna är två av totalt 186 händelser i landet som kommuner, länsstyrelser och utlandsmyndigheter rapporterat in till Valmyndigheten i samband med EU-valet. I Stockholms län har 31 incidenter rapporterats.

Attack mot 500 kommunkonton avvärjdes

Cyberattacken i Nacka riktades mot 500 kommunkonton under ett dygn. Attacken var riktad mot en mejltjänst, med syfte att antingen komma över lösenord till kommunens konton eller skicka information så att det skulle se ut som att den kom från kommunens servrar. Det hela skedde den 28 maj och pågick i ett dygn.

EU-val 2024

Enligt Henrik Palmblad-Wennergren, digitaliseringsdirektör i Nacka, sattes skyddsåtgärder in direkt och attacken avvärjdes. Han menar att det inte går att fastställa att attacken var kopplad till EU-valet, men händelsen har rapporterats in som en incident till Valmyndigheten.

Stopp på blå linjen orsakade kaos

I köpcentrumet Bromma Blocks drabbades flera väljare som skulle förtidsrösta den 4 juni av stoppet på tunnelbanans blå linje. När valkuverten tog slut kunde inte nya levereras.

Hör mer om de två incidenterna och hur de hanterades i videon ovan.

Valincidenter som skett i Stockholms län

Här är några fler incidenter som rapporterats in till Valmyndigheten:

Värmdö, Gustavsbergs gymnasium, 2024-05-25: Misstänkt stöld av valsedlar. En bunt med valsedlar från SD försvinner från valsedelsställen. Röstmottagarna bedömer det som osannolikt att någon annan varit där efter den misstänkta stölden och innan röstmottagarna upptäcker den. Det bedöms det inte ha påverkat någon väljare. Nya valsedlar fylls på i stället.

Södertälje, stadshuset, 2024-05-27: En företrädare för ett politiskt parti besöker vallokalen och ber om 45 valkuvert att ge till personer som hen påstår att hen ska hjälpa. Röstmottagaren nekar företrädaren och då blir hen oförskämd och börjar ifrågasätta.

Södertälje, Hagabergs folkhögskola, 2024-05-27: Personal upptäcker att cirka nio S-valsedlar redan är förkryssade.

Globen, 2024-06-02: En person som arbetar som röstmottagare utsätts för hatbrott och kränkningar av två yngre berusade väljare. Ytterligare en väljare kommer in i lokalen och gör en nazistisk gest mot röstmottagaren.

Rimbo, 2024-06-08: Personer utger sig för att vara frivilliga valarbetare vid Västertorps förskola i Rimbo i Norrtälje kommun och vill bli insläppta. De ger sig inte tillkänna och väktare kontaktar kommunens säkerhetsfunktion, varpå personerna beger sig från platsen.

Haninge, 2024-06-09: Kommundelen Tungelsta drabbas av strömavbrott cirka kl 16.30-19.30. Det påverkar fyra valdistrikt. Valkansliet åker ut med pannlampor och ficklampor. Röstmottagningen påverkas inte.

Källa: Valmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet