Cyklister utsätts för hot och våld

Uppdaterad
Publicerad

Många retar sig på cyklister i Stockholmstrafiken.

På en av cyklisthatargrupperna på Facebook håller en politiker upp en cykelskylt. En man kommenterar ”Någon borde stoppa ett laddat gevär i munnen på kärringjävlen och trycka av.”

Ett foto på en trafikolycka där mängder av cyklister skadats får 47 lajkar. En man skriver att det är ”doppa en cyklist i spolarvätska”-veckan.

– Stämningen har blivit sämre, helt klart. Alla är emot alla, säger Rikard Söderberg, cykelpendlare.

Rikard Söderberg har i 10 år pendlat sex mil mellan Värmdö och Stockholms city.  Han känner väl till cyklisthatargrupperna och har själv råkat ut för hot.

”Påkörd några gånger”

– Jag har blivit påkörd några gånger. Överhuvudtaget är det en hatisk attityd. Det kastas saker på mig, sprayas på mig med spolarvätska osv. Det förekommer alldeles för ofta, säger Rikard Söderberg, cykelpendlare.

Rikard cyklar visserligen fort, men lagligt. Varför han utsatts för hot, förstår han inte.

– Nej det är det som är det luriga. De flesta cyklister sköter sig ju ändå, jag tillhör i alla fall dem som gör det. Det är svårt att förstå var hatet kommer ifrån. Men det finns ju en allmän irritation över cyklister överhuvudtaget, säger Rikard Söderberg, cykelpendlare..

”Cyklister bryr sig inte”

– Cyklisterna bryr sig inte om röda ljus, de bara kör. Och de tittar inte åt höger och vänster, de skiter i allt., säger Iman Sakari, taxichaufför.

– Det är lätt hänt att man blir lagbrytare som cyklist fastän man annars är laglydig som bilist. Det är lockande att inte kliva av vid rödljus, det är det, säger Kåre Jansson, cyklist.

Krister Isaksson har arbetat i 10 år på trafikkontoret som trafik- och cykelplanerare och är nu fristående konsult. Han känner väl till cyklisthatet.

”Bilar som vapen”

– Oh ja, eftersom jag själv cyklat i många år har jag själv råkat ut för bilister som använder sina bilar som vapen, prejar cyklister av vägen, kastar frukt, spolar med spolarvätska osv, säger krister Isaksson, cykelexpert.

Orsakerna till hatet är förstås många. För få cykelbanor, cykelbanor som plötsligt upphör, ovana vid cyklister, stress, för lite ögonkontakt, cyklister som struntar i trafikreglerna eller som inte kan dem, för trångt i trafiken... Men Stockholm har potential att bli en bättre cykelstad, men det krävs en del.

Utbyggd infrastruktur för cyklister

– En omfattande utbyggnad av cykelinfrastrukturen så att den blir välanpassad för cykeltrafik. Och en förändring av trafikreglerna så att de blir mer anpassade för cyklister, säger Krister Isaksson, cykelexpert.

– Ja, först och främst anpassa infrastrukturen så att Stockholm rymmer alla som flyttar hit. Grogrunden till problemen är dålig infrastruktur för oss alla. Börja i den änden, säger Rikard Söderberg, cykelpendlare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.