Landstingshuset i Stockholm. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nu är det klart – Stockholms läns landsting blir Region Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

I dag beslutade riksdagen om en ombildning av Stockholms läns landsting till Region Stockholm. Från den första januari 2019 får landstinget utökat ansvar för regionens utveckling.

Riksdagen sa i dag ja till regeringens förslag om ett enhetligt regionalt utvecklingsansvar för hela landet. Det betyder att Stockholms läns landsting från och med årsskiftet kommer hela Region Stockholm.

”Syftet är att regionerna ska ges möjlighet att växa och utvecklas efter sina särskilda förutsättningar”, skriver riksdagen i beslutet.

Stockholms läns landsting har redan i dag regionliknande uppgifter, skillnaden blir ett utökat ansvar för bland annat hur statliga resurser till vägar och spår ska fördelas. Alliansen i Stockholms läns landsting (SLL) påbörjar arbetet omgående, skriver Moderaterna i SLL i ett pressmeddelande.

– Det är glädjande att det nu är klart att höstens val i förlängningen blir Stockholms första regionval. Vi behöver, och får nu, en starkare röst för att kunna hävda Stockholms röst vad gäller klimatarbetet, behovet av regelförenklingar, bostadsbyggande och gemensamma satsningar på infrastruktur. Inte minst vad gäller underhåll och trimningsåtgärder för att se till att pendeltågen och godstransporterna fungerar, säger Gustav Hemming (C), miljö-, skärgårds- och regionplanelandstingsråd.

Även oppositionen i Stockholms läns landsting är positiv till ombildningen. 

– Vi socialdemokrater har länge pekat på behovet av en regionbildning i Stockholms län. Det är ett viktigt beslut för att få ett mer samlat, folkvalt, beslutsfattande i Stockholms län, säger Jens Sjöström (S) oppositionslandstingsråd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer