Vargen på bilden är inte den varg som har dödat hundar i Norrtäljetrakten. Foto: TT

Snart kan Rialavargen skjutas

Uppdaterad
Publicerad

Efter veckans vargattack då en sällskapshund dödades av varg i Rialaområdet i Norrtälje, ska länsstyrelsen se över frågan om skyddsjakt på den norska hanvargen.

– Efter att vi har pratat med flera experter så har vi beslutat att vi går inte vidare med skrämselåtgärder, utan nu tittar vi på frågan om skyddsjakt, säger länsstyrelsens miljödirektör Göran Åström, som handlägger rovdjursfrågor.

Skrämselåtgärder

Innan beslutet om skyddsjakt fattas så måste länsstyrelsen ta ställning till om det finns andra lösningar för att förhindra vargen att röra sig nära människor och tamdjur. En lösning skulle kunna vara att försöka skrämma bort vargen. Skrämsel kan innebära att med skrik, stenkastning eller knallskott driva undan rovdjuren då de närmar sig tamdjur.

Men enligt Göran Åström har man varit i kontakt med flera olika länsstyrelser i landet och Viltskadecenter som har stora erfarenheter av vargattacker. Bedömningen är att det krävs speciella åtgärder och förutsättningar för att lyckas med att få vargen att förändrar sitt beteende via skrämselåtgärder.

– Vi och experterna tror inte att det ger någon effekt när det gäller Rialavargen och därför väljer vi bort den åtgärden, säger Göran Åström.

LÄS MER: Hund dödad av varg i Riala

Beslut i nästa vecka

Det här är den andra gången som Rialavargen misstänks att ha tagit en sällskapshund. I mitten av augusti så försvann vargen med en sällskapshund som senare hittades död. Nu inväntar länsstyrelsen svaret på det DNA-prov som togs i veckan på vargspillningen för att vara säkra på att det rör sig om en och samma varg.

– Om det inte är det så, då får vi titta på frågan en gång till eftersom det handlar om genetik och om det är en mycket värdefull varg. Invandrade vargar från Ryssland är positivt för svenska vargstammen, säger Göran Åström.

Nästa vecka kommer länsstyrelsen fatta beslut om skyddsjakt på vargen i Riala.

– Vi arbetar på det för fullt just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.