Daglig fysisk aktivitet kan bli verklighet på alla Stockholms skolor. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Daglig rörelse införs i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska Stockholms stad satsa stort för att få elever att röra sig på skoltid. 2018 blir nämligen startskottet för ett nytt sätt att jobba med rörelse och pulshöjande aktiviteter på Stockholms alla grundskolor.

– All forskning visar ju på att daglig fysisk aktivitet främjar vår inlärning så det borde finnas på alla skolor i hela Sverige. Det är ju inte för att vi ska bli bättre på idrott utan det här ger oss förutsättningar att bli bättre på till exempel matte eller svenska, säger Stefan Karlsson som är förstelärare i idrott och hälsa på Ålstensskolan i Bromma.

Stefan Karlsson Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Ålstensskolan införde daglig rörelse till höstterminen 2017. På skolan går elever från förskoleklass upp till årskurs fem och alla har pulshöjande aktiviteter på schemat.

Stockholms stad inför daglig rörelse i skolan

Nu kan daglig fysisk aktivitet bli verklighet för alla Stockholms elever. Den 24 november beslutar utbildningsnämnden i Stockholms stad om en särskild satsning på daglig rörelse i Stockholms skolor.

Beslutet innebär att alla grundskolor i staden får möjlighet att arbeta för att eleverna ska genomföra fysisk aktivitet under minst 60 minuter per skoldag under 2018.

– Här på Ålstensskolan har man hittat ett koncept som inkluderar alla delar av schemat och det här kan vi sprida över Stockholms skolor, säger Olle Burell (S), skolborgarråd i Stockholm.

Eleverna märker skillnad

– Det känns som att folk verkligen tror på det undersökningar visar så många har blivit mer koncentrerade, säger Frida Sundvall som går i årskurs 4 på Ålstensskolan.

Olof Sjögren går i samma klass som Frida och han håller med om att aktiviteterna haft en positiv inverkan på eleverna.

Olof och Frida Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

– Några ynka gånger kanske någon pratar rakt ut eller är lite stökig men det är förbättrat tycker jag, säger Olof.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.