Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Den här mätstationen på Sankt Eriksgatan visar att det är höga halter av farliga partiklar i luften just nu, säger Michael Norman på miljöförvaltningen i Stockholms stad. Foto: Pia Heick/SVT

Sämsta luften på flera år i Stockholms län

Publicerad

Just nu är det ovanligt höga halter av farliga partiklar och damm på flera platser i Stockholms län. I videon får du reda på varför och på vilka gator luften är som sämst just nu.

De skadliga så kallade PM10-partiklarna bildas när dubbdäcken river upp asfalten på gatorna. Höga halter av partiklar kan orsaka andningsbesvär, hjärt- och kärlsjukdomar och till och med förtida död.

– Man kan ju undvika att gå på de mest trafikerade gatorna. På bakgatorna är det mindre trafik och där är partikelhalterna betydligt lägre, säger Michael Norman som mäter luftföroreningar på miljöförvaltningen Stockholms stad.

Här kan du se miljöförvaltningens dagliga mätningar av luften på flera olika platser i Stockholmsregionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer