Vårdpersonal tvingas operera i 25 graders värme och hög luftfuktighet, rapporterar Svenska Dagbladet. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Dålig ventilation på Nya Karolinska – vårdpersonal slår larm

Uppdaterad
Publicerad

En illa fungerande luftkonditionering på Nya Karolinska sjukhuset i Stockholm gör att vårdpersonal tvingas operera i 25 graders värme och hög luftfuktighet, rapporterar Svenska Dagbladet. Enligt uppgifter till tidningen är arbetsmiljön i vissa salar så dålig att en del läkare har svårt att andas, operationsmaterial måste slängas och provtagningar göras om.

– Eftersom vi inte har någon fungerande luftkonditionering i detta världens dyraste sjukhus får vi ibland en väldigt hög luftfuktighet, 70–80 procent. Då höjer vi värmen för att få ner fuktigheten och motverka kondens. Ibland har det varit 25 grader i operationssalen och det är fruktansvärt mycket om det är svåra och omfattande operationer, säger en av kirurgerna på Nya Karolinska till Svenska Dagbladet.

Kondens på hjärt- och lungmaskiner

I en del av de fuktiga operationssalarna måste man ta bort kondens från hjärt- och lungmaskiner och hela tiden torka av hala golv, enligt uppgifter till tidningen. En läkare är rädd att den bristande arbetsmiljön kan leda till att fler lämnar sjukhuset.

– Det senaste är att man av besparingsskäl dragit in saften som man brukar erbjuda kirurger och operationspersonal under långa operationer. Det är absurt, säger läkaren till SvD.

Chefsläkaren: ”Har en handlingsplan”

Torbjörn Söderström, en av chefsläkarna på sjukhuset, säger till SvD att problemen med klimatet på Nya Karolinska dykt upp på senare år.

– Men Region Stockholm har en handlingsplan för att hantera det och vi följer den. Vi har en beredskapsplan att ställa ut utrustning som avfuktar.

På frågan varför NKS saknar ett fungerande luftkonditioneringsystem svarar han:

– NKS har en luftkonditioneringsanläggning som vi trimmar in så att den avfuktar luften. Den som installerades från början har nu modifierats inne på operationssalarna. Sedan finns det andra utrymmen där vi inte har någon avfuktning och det är ett problem. Man har följt de byggnormer som finns för sjukhusbyggen, men inte tagit höjd för den här typen av klimatproblem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer