Dålig ventilation skapar hälsorisk

Uppdaterad
Publicerad

En familj i Skogås har så dålig luft i sin lägenhet att den på sikt inte är lämplig att bo i. Men hyresvärden menar att ventilationen fungerar bra.

För snart tio år sedan fick Tommy Nybom reda på att det fanns mycket höga halter av radon i den lägenhet i Skogås han och hans familj bor i. För att den dåliga luften inte skulle spridas till resten av hyreshuset, stängdes ventilationen av och i stället installerades en luftrenare.

-Det innebar att radonhalten sjönk så att den nådde en acceptabel nivå, säger hyresgästen Tommy Nybom till ABC.

Men sedan dess har luften blivit betydligt sämre igen. För om renaren ska fungera, krävs det att den servas regelbundet och det har hyresvärden Akelius struntat i – trots att Tommy Nybom ringt till dem flera gånger.

-Det värsta var i julas då luftrenaren slutade att fungera. Det innebar att jag var tvungen att avsluta mitt julfirande, skicka hem mina släktingar och tillfälligt flytta till min syster, berättar Tommy Nybom.

Nu har även miljöförvaltningen i Huddinge reagerat och uppmanat fastighetsägaren att åtgärda problemet, men fortfarande har inget hänt.

-Om fastighetsägaren Akelius ignorerar det här kan företaget bli dömt att betala vite, säger Bo Svensson som jobbar på miljötillsynsenheten på Huddinge kommun.

Hur lämplig är lägenheten att bo i?

-Om luften fortsätter att vara så här dåligt är den långsiktigt inte lämplig alls, konstaterar Bo Svensson.

Men efter att ABC ringt till Akelius tog det bara några timmar innan regionchefen själv åkte ut till Tommy Nyboms lägenhet för att titta på ventilationen.

-Vi har bytt filter flera gånger. Men den service han syftar på är att gå igenom ventilationsrör och trummor. Det är inte normal service, det normala är att bara byta filter, säger Mikael Rånes som är regionchef på Akelius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.