Dåligt väder inför demonstration i Kärrtorp

Uppdaterad
Publicerad

Nazistattacken i Kärrtorp för ett år sedan uppmärksammas genom en ny antirasistisk manifestation i kväll. Det dåliga vädret kan få folk att stanna hemma, enligt polisen, men enligt prognoserna klarnar det upp i kväll.

I ansökan till polisen hoppades arrangörerna, Linje 17 mot rasism, på mellan tusen och tretusen deltagare.

– Det är naturligtvis svårt att veta hur många det blir men just nu är det inte speciellt demonstrationsvänligt väder, säger Stockholmspolisens presstalesman Lars Byström om ett regnigt Stockholm med bara några få plusgrader.

Attacken mot antirasister i Kärrtorp

Inget som sticker ut

Exakt hur många poliser som står redo att se till att årets manifestation inte utsätts för en attack – förra året gick svartklädda män in mot torget, skrek ”Sieg Heil”, ”Adolf Hitler”, kastade flaskor och gav sig på människor – vill han inte svara på.

– Vi har tagit ut en kommendering utifrån den hotbild som vi har för att kunna hantera olika typer av scenarion, säger Lars Byström.

Så det finns en hotbild alltså?

– Det finns alltid en hotbild, även om den kan vara noll. Men i det här fallet är det ingenting i nuläget som sticker ut.

”Får fortfarande rysningar”

Manifestationen i Kärrtorp den 15 december i fjol var en reaktion på nazistiskt klotter i södra Stockholm. På torget fanns både organiserade antirasister, barnfamiljer och boende i området när attacken skedde, mitt under pågående tal. Då fanns väldigt få poliser på plats.

– Jag får fortfarande rysningar av att tänka på att vi vanliga människor tvingade hårdföra nazister att backa, säger Ammar Khorshed, aktiv i Linje 17 mot rasism.

Han tycker att den aktiva antirasismen levde upp efter attacken.

– Efter Kärrtorp blev antirasismen en folkrörelse. Många hade blivit påminda om faran i nazisterna, att det inte bara är några förvirrade typer på nätet utan att de kan gå till attack.

Kan klarna upp

Manifestationen hålls på Kärrtorps torg i kväll. Enligt väderprognoserna kan det då ha klarnat upp.

– Jag hoppas att det blir bättre väder så att folk kan komma ut och manifestera, säger Lars Byström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken mot antirasister i Kärrtorp

Mer i ämnet