– Det är jättetråkigt. Vi behöver sätta oss ner och diskutera på var vi vill satsa och på vilka resurser, säger Johan Augustsson (S), ordförande i barn och utbildningsnämnden i Nynäshamn, till SVT.
Enligt Johan Augustsson satsar kommunen på att höja betygen och nå upp till kunskapskraven. Kommunen satsar även pengar på de elever som har hög frånvaro och man har även särskilda undervisningsgrupper för elever som behöver mer studiero.
Drygt 50 procent behöriga lärare
Det är drygt 50 procent av grundskolelärarna i Nynäshamn som är behöriga och Johan Augustsson berättar att det är svårt att rekrytera behöriga lärare.
– Vi har höga löner men vi ligger i utkanten av en storstad i slutet av en pendeltågslinje. Vi lockar med att vara en attraktiv arbetsplats med kompetensutveckling. Här får lärare vara lärare, säger Johan Augustsson.
Salem tvåa i länet
Danderyd kommun toppar listan i Stockholms län och har gått från plats 93 förra året till plats 16 i landet. Salems kommun hamnar på andra plats i länet och på plats 25 i riket när Lärarförbundet rankar skolkommunerna. Även Stockholms kommun har klättrat från plats 130 till 79.
Bäst i landet är Vellinge i Skåne för femte året i rad.
– De kommuner som placerar sig bra har tydliga mål, koll på läget och har gjort medvetna investeringar. De har också en bra dialog med sina lärarorganisationer om vilka insatser och åtgärder som behöver komma på plats. Detta kännetecknar också de kommuner som gör stora förbättringsresor, säger Lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand till TT.
Södertälje klättrar – näst högst lön i landet
Södertälje kommun klättrar i årets rankning, till plats 175 jämfört med förra årets 203. I hela länet hamnar Södertälje kommun på plats 18 av länets 26 kommuner.
I rankningen utmärker sig Södertälje med en andraplats bland landets 290 kommuner när det gäller lärarnas löner. Även andelen sjukskrivningar har minskat kraftigt enligt mätningen. Södertälje kommun klättrar också i rankningen när det gäller hur lärarnas avtal efterlevs, och andelen 20-åringar med högskolebehörighet.
Samtidigt är andelen pedagogiskt utbildade lärare bland de fem lägst rankade kommunerna i hela landet – plats 285 av 290. Södertälje sjunker också i rankningen när det gäller andelen elever som slutför sin gymnasieutbildning, och landar nu på plats 273 av 290.
Sett över hela landet placerar sig Lilla Edet, Tierp och Fagersta längst ner på listan.