95 000 patienter per år väntas den nya akutmottagningen på Danderyds sjukhus att ta emot. Foto: Foto: Locum

Danderyds sjukhus slår upp dörrarna till ny akutmottagning

Uppdaterad
Publicerad

Idag flyttar akutmottagningen på Danderyds sjukhus in i en helt ny akutvårdsbyggnad och den gamla avdelningen stängs. Fokus ligger på bättre vård till de 95 000 patienter som väntas besöka avdelningen varje år.

Klockan 08.00 på söndagsmorgonen öppnas dörrarna till Danderyds sjukhus nya akutmottagning på Entrévägen 4. Samtidigt stängs den gamla mottagningen.

Den nya mottagningen ska ta emot 95 000 patienter per år. Den väntas ge bättre vård till svårt sjuka patienter eftersom ambulanshall, akutrum, akutröntgen och vuxenakuten ligger i direkt anslutning till varandra.

Den nya byggnaden består av sju våningsplan och rymmer även hjärtintensivvårdsavdelning, intensivvårdsavdelning, röntgen och sterilteknik.

Närakut Danderyd

Beslutet att bygga en ny akutvårdsbyggand togs 2014 för att ge Danderyds sjukhus förutsättningar att klara sitt utökade uppdrag enligt Region Stockholms framtidsplan för hälso- och sjukvården.

Patienter med lättare akuta skador kan fortfarande besöka Närakut Danderyd som stannar kvar i sina gamla lokaler.

Akutmottagningen Danderyds sjukhus

Visa

Den nya akutmottagningen är dimensionerad för 95 000 patienter per år.

Varje dag tar akutmottagningen emot 250-300 patienter varav cirka 100 kommer med ambulans.

Cirka 70 procent av alla patienter som kommer in till akuten lämnar avdelningen samma dag.

Närakut Danderyd blir kvar i sina befintliga lokaler. En stor del av patienter med lättare akuta tillstånd går till närakuten, vilket avlastar akutmottagningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer