Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Så här ser det ut när jag begär ut en kopia. De har omöjliggjort att jag ska kunna läsa mina underlag, säger Danijela vid besöket hos Equal som hjälper människor i hemlöshet. Foto: Sanna Lüning/SVT

Danijela vill granska beslut av socialtjänsten – fick svarta papper

Uppdaterad
Publicerad

Danijela försöker ta reda på varför hon inte får en försökslägenhet av socialtjänsten trots beslut av Östermalms stadsdelsnämnd. Men en del av dokumenten från socialförvaltningen går inte att läsa.

Bostadslösa mamman, Danijela, begär ut dokumentation från socialförvaltningen. Hon vill klargöra hur hon kunde få en elskuld som lett till en betalningsanmärkning – fastän hon gick på försörjningsstöd. En betalningsanmärkning ökar risken att det dröjer år innan hon får möjlighet till lägenhet med förstahandskontrakt.

Hon visar upp en bunt med kolsvarta handlingar. Hur de blev kolsvarta innan de lämnades ut av myndigheten är ett mysterium.

Se de svarta dokumenten i videon längst upp.

Nu har hon tak över huvudet på ett hotellhem där många andra har missbruksproblem. Enligt biträdande enhetschef Laila Lindström finns ingen tillgänglig försökslägenhet att ge Danijela nu, trots att stadsdelen fattat beslut om att hon ska få en.

Lägenheter finns tillgängliga

Men i ett mejl till SVT skriver avdelningschef Anders Forsberg att det inte råder någon lägenhetsbrist.

”Jag har stämt av med vuxenenheten. Vi har inte upplevt att det är svårt att hitta försökslägenhet i de fall vi behövt detta.”

Socialtjänsten inte vill medverka i intervju om sitt arbete eller om hanteringen av Danijelas fall.

Hör när Danijela försöker få svar om sin bostad i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag har ju en dom från förvaltningsrätten om försökslägenhet – var är den?, frågar Danijela den ansvariga chefen på Östermalms stadsdelsförvaltning i ett telefonsamtal som SVT Nyheter Stockholm lyssnar på. Foto: Anna-Klara Bankel/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.