Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Danijela lovades lägenhet med plats för barnen, men plötsligt ändrade sig socialtjänsten. Hör när hon försöker få svar på varför. Foto: Ann Sehlin/SVT

Danijela fick bostadskontrakt – stoppades dagen före inflytt

Uppdaterad
Publicerad

Danijela, som lider av posttraumatiskt stressyndrom på grund av våld och förlust av sin 23-årige son, hamnade efter en skilsmässa i hemlöshet. Hon hade just skrivit på ett lägenhetskontrakt, men när hon skulle hämta nycklarna till bostaden blev det stopp.

Danijela är långtidssjukskriven på grund av sin PTSD som kom efter att sonen avled, och hon har varit hemlös sen 2016.

Men Danijela har två barn i tonåren som vill kunna vara hos sin mamma i ett hem. Det har de också framfört till socialtjänsten. Eftersom Danijela också har autism och adhd hade förvaltningsrätten bedömt att hon har rätt till försökslägenhet.

– Jag var överlycklig, äntligen skulle vi få kunna vara tillsammans någonstans och leva normalt, det som jag kämpat för. För mig och mina barn betyder det allt.

Beviljades ”Bostad först”

Först fick Danijela avslag av Östermalms stadsdelsnämnd på sin ansökan om försökslägenhet. Men bedömningen ändrades efter att hon överklagat till förvaltningsrätten och fått rätt. En ny utredning av socialtjänsten slog då fast att Danijela ska få en försökslägenhet, för både sin egen och barnens skull.

I journalen från socialtjänsten kan man följa hur Danijela söker stöd, men hur det hela tiden trasslar med utbetalningar av försörjningsstödet.

Hon utlovas en trea inom Bostad först och skriver kontrakt. Men dagen då hon går för att hämta nycklarna, den 6 september i år, får Danijela veta att det är problem på grund av en elskuld från ett tidigare tillfälligt boende, som inte stadsdelens försörjningsstöd vill betala.

– Jag tog så illa vid mig att jag låg ned i sängen i sex dagar och när jag reser mig upp får jag veta att lägenheten inte är aktuell för mig längre.

Ansvarig vill inte svara

Danijelas handläggare på socialtjänsten Östermalm säger att beslutet fattades av högre chefer och att det bara meddelats handläggaren kort på mejl.

I videon högst upp hör du när Danijela ringer sin handläggare och försöker få svar.

SVT har sökt den högre chefen på Bostad först, som enligt handlingarna tagit ett eget beslut att Danijela inte längre tillhör ”målgruppen”.

Ansvarig chef på Östermalms stadsdelsförvaltning vill inte heller svara på varför man anser sig kunna gå emot sitt eget beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.