Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vattenfall om elpriset: ”Priserna går förmodligen upp i jul” Foto: Vattenfall/SVT

Vattenfall om elpriset: ”Priserna går förmodligen upp i jul”

Publicerad

Elpriset fortsätter ligga på rekordhöga nivåer. Den 16 december, kostade en kilowattimme i elområde 3, där Stockholm ingår, som mest 180,9 öre. För ett år sedan kostade samma timme 59,48 öre/kWh, enligt spotpriset på nordiska elbörsen Nord Pool.

– Kallare väder kommer in i jul och då går priserna förmodligen upp, säger Jonas Stenbeck, privatmarknadschef på Vattenfall.

Elpriserna under hösten har legat på historiskt höga nivåer. Om man jämför månaderna september-december så kostade en kilowattimme 29 öre i snitt 2020, som var ett milt år. 2019 som var ett mer normalt år temperaturmässigt så låg prislappen runt 40 öre. I år är den siffran 105 öre i mellansverige, i elområde 3.

– Det har varit väldigt höga priser fram till nu. Om normal december har priser på runt 45 öre per kilowattimme som någon form av medel, så är det hittills betydligt högre i år, 182 öre/kWh, i elområde 3, säger Jonas Stenbeck.

Priserna i södra Sverige, elområde 3 och 4, ligger på ungefär samma nivå, medan norra Sverige har hälften så högt pris just nu.

Hur påverkas en familj som bor i villa?

– Det beror på deras elavtal. Har de ett fastprisavtal så kommer det inte kosta så mycket mer än merkostnaden för uppvärmning. Men har de rörligt pris så kommer de se en större påverkan på priset.

Hör Vattenfall sia om framtidens elpris i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.