Arbetshästen är här för att stanna. – De lämnar inga spår efter sig och alla blir glada när de ser hästarna, säger naturvårdschefen Rikard Dahlén. Han ser hästarnas potential och de får allt fler arbetsuppgifter i kommunen. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Därför väljer Sollentuna hästkraft

Uppdaterad
Publicerad

I allt fler arbetsmoment ersätter hästarna de bränsledrivna maskinerna i Sollentuna kommun. Det handlar om att värna den biologiska mångfalden och minska skadorna i skogen, men också om att ge besökarna en bättre upplevelse.

– Vi har långsamt fått ökade resurser för att återskapa och utveckla miljöer så att det blir bättre. Vi vill göra det enklare för människor att komma nära naturen, men utan att störa. Och i det arbetet är hästarna perfekta, säger Rikard Dahlén, naturvårdschef i Sollentuna kommun.

Hästarna ersätter maskinerna allt mer

Att ha två hästar som jobbar på halvtid hela året tillsammans med en naturvårdare har inneburit att användandet av maskiner minskat rejält.

– Över tid har vi upptäckt att hästarna funkar till de flesta serviceuppdrag som vi har i de fyra naturreservat i Sollentuna och även vid underhåll och städning av stränder och badplatser. De tar sig fram överallt utan att göra skador i mark och skog vilket maskinerna gör.

Är det dyrare att använda sig av hästar än maskiner?

– Med den lösning vi har så blir detta billigare än att ha maskiner. Vi hoppas kunna använda hästarna till ännu fler arbetsuppgifter i framtiden, säger Rikard Dahlén.

Hästarnas effektiva arbetstid är ca 350 timmar per år.

I bränsle motsvarar den hästkraften ca 2500 liter bensin eller diesel/år. Cirka två-tre års genomsnittsförbrukning för en vanlig personbil.

Källa: Rikard Dahlén, naturvårdschef Sollentuna kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.