Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sophiahemmet uppmärksammades av en privatperson om att det på Darknet annonserades om information från ”Sophiahemmet university”, Foto: Henrik Montgomery/ TT

Data från cyberattack mot Sophiahemmet till salu

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifter som stulits genom en cyberattack mot Sophiahemmet ligger ute till försäljning på darknet.

– Hur mycket detta handlar om och vad det är för typ av data, det håller vi på att undersöka, säger Pia Hultkrantz, kommunikationsansvarig på Sophiahemmet.

Cyberattacken, en så kallad ransomware-attack, skedde sent i tisdags kväll och verksamheten är fortfarande påverkad.

Filer till försäljning

Enligt en it-säkerhetsexpert som P4 Värmland talat med ska nu ett stort antal filer som härrör från attacken ligga ute till försäljning. Men sjukhusets kommunikationsansvariga kan alltså inte bekräfta omfattningen.

– Det är klart att det här är ett nytt steg i den här attacken som vi har utsatts för.

Sjukhuset har fått ett meddelande från hackargruppen Medusa i form av en skärmdump, där man annonserar att man tagit data från något man kallar ”Sophiahemmet university”, berättar Pia Hultkrantz.

Experter bekräftar

Detta har även bekräftats av it-säkerhetsexperter som sjukhuset samarbetar med.

– Vi undersöker med alla våra medel och tillsammans med Region Stockholms it-experter för att ta reda på vad det handlar om. Så fort vi vet det kan vi bli mer aktiva och agera, säger Pia Hultkrantz.

Region Stockholms chefläkare Elda Sparrelid säger att de arbetar i nära samarbete med Sophiahemmet. De har vidtagit säkerhetsrelaterade skyddsåtgärder med anledning av händelsen, skriver hon i ett mejl till SVT.

– Det innebar vissa konsekvenser för delar av IT-miljön på Sophiahemmet och ytterligare några vårdgivare i anslutning till Sophiahemmet. Vi har nu succesivt kunnat börja koppla på de flesta vårdgivare igen. Inget har påverkat övriga vårdgivare i regionen.

Elda Sparrelid säger att det inte finns några indikationer på att patient- eller hälsodatauppgifter har läckts.

– De berörda vårdgivarna på Sophiahemmet och i anslutning till Sophiahemmet har arbetat med manuella reservrutiner så att så få patienter som möjligt har påverkats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.