Hackerattacken ska ha skett natten till tisdag men enligt Sophiahemmet ska det inte påverka patientvården i någon större utsträckning. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Sophiahemmet utsatt för omfattande hackerattack

Uppdaterad
Publicerad

Sophiahemmet i centrala Stockholm har utsatts för en omfattande hackerattack.

– Det upptäcktes vid tretiden i natt och det är en stor attack på våra system, säger Marie Wickman Chantereau, chefläkare på Sophiahemmet.

Attacken har lett till att all telefoni ligger nere på sjukhuset. Man har även stängt ned datorerna som en säkerhetsåtgärd. Attacken ska dock inte påverka vården i någon större utsträckning.

– Vi behandlar patienter som vanligt och det finns inga tecken på att någon patientdata har läckt ut, säger Marie Wickman Chantereau.

Har ni någon prognos för när verksamheten kan vara i full drift?

– Vi har en krisgrupp som vi aktiverat men någon säker prognos har vi inte.

Hur förberedda var ni på något sånt här?

– Vi var beredda i samma mån som andra förberedda organisationer kan vara. Det är ju ett välkänt fenomen med hackerattacker men det är olyckligt att det händer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.