Foto: TT

Datainspektionen granskar SL:s användning av kroppskameror

Publicerad

Att tolv av SL:s biljettkontrollanter nu bär kroppskameror har väckt frågor hos Datainspektionen som nu vill granska användningen.
– Det kan vara väldigt integritetskänsliga personuppgifter som behandlas när man tar upp ljud och bild på allmän plats, säger Nils Henckel som leder granskningen.

Tolv av SL:s biljettkontrollanter har nu utrustats med kroppskameror. Syftet med kamerorna är bland annat att förebygga att hotfulla situationer uppstår i samband med biljettkontroller.

Men nu har Datainspektionen inlett en granskning om SL:s användande av kroppskameror.

– Det behövs en granskning eftersom det kan vara väldigt integritetskänsliga personuppgifter som behandlas när man tar upp ljud och bild på en allmän plats. Vi vill veta hur man har resonerat kring personuppgiftshanteringen, säger Nils Henckel som leder granskningen.

”Har ett ansvar att kunna visa att de följer lagen”

Granskningens första steg handlar om att få in uppgifter från SL, för att därefter göra en bedömning om man ska gå vidare.

– Vi vill veta vad de tänkt göra med kamerorna och ljudupptagningsutrustningen och hur de resonerat kring hur de ska leva upp till kraven som finns i dataskyddsförordningen. De har ett ansvar att kunna visa att de följer lagen, säger Nils Henckel.

Startas och stängs av manuellt

SL har tidigare berättat att kroppskamerorna på biljettkontrollanterna – till skillnad från trygghetskamerorna på stationerna, på tågen och i bussarna – kan slås på manuellt av kontrollanterna vid behov.

Avslutas granskningen om ni får tillfredsställande svar från SL om hur man använder kamerorna?

– Om vi tycker att de gjort en tillfredsställande bedömning så kan det bli så, säger Nils Henckel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer