Problem med gränspolisens it-system gör att det tar längre tid att ta sig igenom passkontrollen på Arlanda under fredagsförmiddagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Dataproblem på Arlanda – påverkade passkontrollen

Publicerad

Problem med gränspolisens it-system gjorde att det tog längre tid för resenärer att ta sig igenom passkontrollen på Arlanda under förmiddagen.
– Polisen har gått över till manuell kontroll, säger Ellen Laurin på Swedavias presstjänst.

Strax innan klockan 9 på fredagsmorgonen fick gränspolisen problem med ett datasystem, vilket påverkade passkontrollen. Flera resenärer på Arlanda berättar för Aftonbladet att flygplan står stilla som en följd av datahaveriet, men enligt Swedavia finns inget sådant samband.

– Det har ingen påverkan på trafiken och eventuella förseningar där. Det kan innebära lite extra väntetid i passkontrollen men vi ser inte att det har någon större påverkan, säger Ellen Laurin på Swedavia vid 10.30-tiden.

Det felande datasystemet används för att kontrollera de resenärer som kommer från ett land utanför Schengen.

– Det var ett nationellt problem med mjukvaran, säger Lars Hammarsjö, vid gränsenheten till nyhetsbyrån TT.

Enligt TT fick polisen i stället kontrollera resenärerna som ville in i Sverige via andra system under de två och en halv timmar som systemet låg nere.

I går drabbades Arlandas ledningscentral av ett 15 minuter långt strömavbrott som gjorde att inga plan kunde lyfta eller landa under torsdagseftermiddagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer