David blev rånad på sin mobil av två unga ungdomar. Foto: SVT

David, 16, rånades av ungdomar i Solna: ”Jag går inte ut på kvällen längre”

Uppdaterad
Publicerad

Rån mot barn har ökat dramatiskt i Stockholm det senaste året. Hittills har över 1 000 rån anmälts. Vi har träffat 16-årige David som rånades på väg hem från Mall of Scandinavia.

I flera år har rån mot unga ökat stadigt. Preliminära siffror från Brå visar att rånen har mer än fördubblats sedan 2017. Mellan januari och oktober i år anmäldes över 1 000 rån mot personer under 18 år i Stockholm. Det är en ökning på 80 procent sedan 2018 då siffran låg på 572 anmälningar, och mer än en fördubbling från 2017 då 441 rån anmäldes under samma period.

Lönsammare med personrån

16-årige David rånades när han var på väg hem från Mall of Scandinavia i Solna. Enligt polisen blir den här typen av brott allt vanligare.

Tommy Stiernerlantz, gruppchef för utredningsenheterna i Vällingby, menar att en orsak till att personrånen ökar kan vara att kontanthanteringen i butikerna minskat. Därmed har det blivit lönsammare att råna privatpersoner.

– Det är enkelt att komma över dyra saker väldigt snabbt och med liten risk för att bli upptäckt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.