För bara en vecka sedan flyttade Andreas Granbäck och hans sambo in i det nybyggda 100 kvadratmeter stora passivhuset på Lindholmen utanför Vallentuna. Senare i år ska etapp två byggas, vilket innebär ytterligare 100 kvadratmeter.
Fortfarande är elen inte inkopplad och flyttkartongerna står oupppackade. Men det är varmt och skönt, 21 grader, och det helt utan uppvärmning. Det är människorna, vitvarorna och tv:n som gör att det blir varmt.
Isolering och täthet
Den ena hemligheten bakom passivhus är mycket isolering i väggar och tak – dubbelt så mycket som i vanliga hus – och fönstren är speciellt energieffektiva. Och på utsidan av husen finns en putsskiva som man sedan kan putsa i valfri färg.
Den andra hemligheten är att huset är helt tätt, vilket kanske för tankarna till gamla tiders mögelhus.
-Ja, men det var förr, när det inte fanns mekanisk ventilation. Nu har man inga problem med den delen längre. Så det är dags att avliva den gamla myten, säger Andreas Granbäck.
Tjänar snabbt igen merkostnaderna
Kostnaderna för ett passivhus blir mellan 2 och 5 procent högre än om det byggts med konventionell teknik. Andreas Granbäck räknar med att hans 200 kvadratmeter stora hus kommer att kosta mellan 3,2 och 3,5 miljoner att bygga. Å andra sidan ska han ha tjänat igen merkostnaden på sju till åtta år genom lägre energikostnader.
År 2015 eller 2016 kommer EU att kräva att samtliga nyproduktioner ska vara passivhus, och det kommer att ställa krav på byggarna.