Stressexperten: ”De gör helt rätt”

Uppdaterad
Publicerad

När bilmekaniker på en verkstad i Kista stannar upp varje dag för att lyssna till Dagens dikt i P1 så minskar de samtidigt risken för stressrelaterade sjukdomar, det menar fysioterapeuten Susanne Steenhouwer.

I sitt arbete möter Susanne Steenhouwer allt fler människor som blivit sjuka på grund av för mycket stress. Ett av hennes råd är att vi alla måste bli bättre på att få till små pauser under dagen. Och när hon ser inslaget från Kista ler hon stort.

– De gör så helt rätt, jag tycker det är väldigt roligt och stimulerande att se. Att de tar hjälp av kultur, som länkar samman gruppen. Det är kravlöst, tillåtande och de kan skratta ihop eller bara stå och lyssna tillsammans. Det blir väldigt personligt, men i samhörighet, säger Susanne Steenhouwer, leg. fysioterapeut på Previas företagshälsovård i Stockholm.

I vila får vi kraften åter

Hon talar vidare om den välbehövliga paus som människan behöver dagligen och som i de flesta fall inte blir av. Forskning har också visat att återhämtning är viktig för hjärnan, även om det bara blir några minuter.

– I många kulturer ingår de dagliga naturliga pauserna. Muslimer, hinduer, buddhister med flera använder sig av bön och meditation dagligen, och får på så sätt sina pauser, säger hon.

– I vår kultur har cigaretten ofta varit den bästa ursäkten för att få en riktig paus! Eller att ta en fika, men på kafferasten tittar de flesta även i mobilen, vilket gör att hjärnan ändå är aktiverad och inte i vila, säger Susanne Steenhouwer.

Är det här med riktiga pausavbrott från arbetet något du tycker borde införas?

– Ja, det är något vi alltid lyfter som en viktig faktor för hälsan. Hjärnan kan vara koncentrerad i max 40-50 minuter,  men sedan behövs en paus. En paus som den hos bilmekanikerna, där de från början har en tid för detta, är en mycket bra idé och här förenas de också i gruppen med upplevelsen kring det.

Sätt press på chefen

– Människan behöver variation mellan vila och aktivitet i sin muskulatur, men det behöver också hjärnan. I en paus så hinner både kropp och sinne få en stunds energigivande vila och då fungerar också jobbet bättre.

Men hur ska man få med en eventuell motsträvig chef på det?

– Be chefen att prova. Chefen är också människa!

Susanne Steenhouwer fem bästa:

1. Stanna upp och blunda, ta ett djupt andetag, håll andan och känn spänningen i kroppen. Andas sedan ut långsamt och känn hur kroppen slappnar av med utandningen.

2. Fokusera på andningen  och märk hur avslappningen blir djupare vid varje andetag.

3. Låt fokus sjunka till fötterna. Känn tyngden mot underlaget. Låt ditt fokus vandra upp genom kroppen. Genom benen, sätet, buken, ryggen, bröstkorgen, axlarna, armarna, händerna, nacke/hals, huvud, käke och känn av kroppens signaler.

4. Tänk nu att du andas in och ut genom huden på hela kroppen i någon minut.

5. Avsluta sedan med ett djupt andetag, rör lite på händer och fötter, ta ytterligare ett djupt andetag, öppna ögonen och återgå lugnt till din arbetsuppgift.

Detta kan göras både sittande, stående eller liggandes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.