Det är bloggen Food Pharmacy som ligger bakom hashtaggen sjukmat i sociala medier. Det var Anna Lindelöw Mannheimers egen erfarenhet av sjukhusmat som fick henne att engagera sig.
– Min man som blev svårt sjuk och inlagd serverades mat som gjorde honom snarare sjukare än friskare, han var diabetiker och serverades stora mängder socker, säger Anna Lindelöw Mannheimer, vid Food Pharmacy.
Delar erfarenheter av sjukhusmaten
För att uppmärksamma frågan om mat i offentlig sektor startade Anna tillsammans med sina kollegor hashtaggen sjukmat på årsdagen för hennes mans bortgång.
– När han var inlagd så förfasades jag över att vi var beroende av att få hjälp med bra och näringsrik mat utifrån. Någon anhörig var tvungen att komma med mat till oss för att man skulle vilja äta över huvudtaget, säger hon.
Under #sjukmat delas nu berättelser om mat på svenska sjukhus, vårdinrättningar och skolor. Sjukhusmaten är någonting som uppenbart engagerar. I skrivande stund har 5 632 personer gillat uppropets sida.
– Vi har fått mycket respons både från privatpersoner som har erfarenhet av maten i sitt dagliga liv, men det är också mycket vårdpersonal som hör av sig och är glada att vi väcker debatten för att de själva upplever det som ett problem och inte vill eller kan stå för maten de serverar, säger Anna Lindelöw Mannheimer.