Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör nattvandraren Vivi Darla om varför fotbollsföreningen började trygghetsvandra: ”Det var incidenter och slagsmål”. Foto: Per Karlsson/SVT

Haninge satsar halv miljon på nattvandring – betalar ut ersättning till idrottsföreningar

Uppdaterad
Publicerad

Västerhaninge IF är en av de föreningar som börjat nattvandra i Haninge. Men enligt fotbollsföreningen är det inte pengarna från kommunen, utan bråk och oroligheter, som fick föreningen att börja med nattvandring för ett år sedan.

– Det var slagsmål och publik som stormade planen, berättar en av nattvandrarna Vivi Darla, som är värdegrundsansvarig i Västerhaninge IF.

Får betalt av kommunen

Nattvandringar har tidigare varit ett osäkert kort i Haninge, då initiativen var mer personbundna.

För att få en ökad trygghet i området har kommunen därför satsat på idrottsföreningar som ska nattvandra mot en ersättning på 2 000 kronor per tillfälle, totalt närmare en halv miljon kronor per år.

– Nattvandringarna byggde tidigare på några engagerade individer och när de slutade föll ofta allt, säger Anen Makboul vid Haninge förebyggarteam.

Anen Makboul menar att idrottsledare ofta också är bra socialarbetare och genom det ekonomiska bidraget blir nattvandringarna något som både föreningar och kommun tjänar på.

“Lärt känna ungdomarna”

Efter incidenterna med slagsmål och stormning av planen, kontaktade Västerhaninge IF kommunpolisen för tips och råd. Polisen föreslog då förebyggande arbete och framförallt nattvandringar.

– Vi har lärt känna ungdomarna bättre och ledare och föräldrar har lärt känna varandra bättre. Nu ingår nattvandringarna i föreningens värdegrund, säger Vivi Darla på Västerhaninge IF.

Spela videon ovan för att se när SVT Nyheter följde med på nattvandring i Haninge och intervjuade kommunen om satsningen: ”Det ska vara win-win”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer