Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör verksamhetschefen på Nattvandring.nu om att nattvandrarna blir fler: ”Det är uppmaningar från kommuner och polisen”. Foto: Danielle Langert

Fler nattvandrare trots coronapandemin: ”Vi ser ett uppsving”

Uppdaterad
Publicerad

På stiftelsen Nattvandring.nu ser man just nu ett ökat intresse för nattvandringar. Detta trots coronapandemin, som på vissa ställen lett till paus på grund av rädsla för smitta. Janne Lundholm på Nattvandring.nu tror det ökade intresset kan bero på flera orsaker.

– Det blev ett uppsving under sommaren då många ungdomar var hemma och skolor och polis uppmanade föräldrar att engagera sig. Sen har vi ett ökat samarbete med kommunerna som allt oftare betalar ersättning till föreningar för att nattvandra, säger Janne Lundholm, verksamhetschef på Nattvandring.nu.

Svårare utan SL-kort

I Sverige finns två stora nattvandringsorganisationer, Nattvandring.nu och Nattvandrarna. Hos Nattvandrarna har man också märkt av pandemin, men inte sett något uppsving.

– Några grupper har pausat under corona, men de flesta vandrar fortfarande. Men det har även blivit svårare att engagera folk i år då SL inte sponsrat oss med SL-kort som tidigare, säger Helene Lind Jaktlund, regionsamordnare på Nattvandrarna Stockholm.

Hör Janne Lundholm på Nattvandring.nu om varför han tror nattvandrarna blir fler i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer