Foto: Hampus Rundberg, ABC

Demonstration mot nazism vid Vasa Real

Uppdaterad
Publicerad

I måndags möttes eleverna på grundskolan Vasa Real av hakkors på fasaden. I dag hölls en demonstration mot rasism och våld.

På måndagen hade hakkors klottrats på grundskolan vid Odenplan. De nazistiska symbolerna togs snart bort och morgonen efter möttes eleverna istället av kärleksbudskap på fasaden.

I dag hölls en demonstration för att ta avstånd från nazism och rasism. Den skulle först hållas vid Vasaparken, men det ändrades senare till utanför skolans huvudentré.

Nazistklotter på skolor

Några hundra personer slöt upp och slagord som ”Vi får aldrig ge upp”, och ”Inga nazister på våra gator” hördes.

Elever från skolan och organisationen Studenter mot rasism talade under manifestationen, som pågick i en dryg halvtimme.

Flera föräldrar till skolans elever fanns på plats för att försäkra sig om att allt gick lugnt till.

Utan tillstånd

Personerna bakom demonstrationen hade inte sökt tillstånd hos polisen.

– Vi kommer att finnas på plats. Vi misstänker inte att det kommer uppstå några oroligheter, men det bästa hade varit om de hade sökt tillstånd, sade Kjell Lindgren, talesperson hos Stockholmspolisen till ABC.

En polispatrull fanns på plats, men behövde inte ingripa. Demonstrationen gav inte heller upphpv till några större trafikstörningar.

Skolledningen tog avstånd

Skolledningen och föräldrar skickade ut ett brev till alla elevers föräldrar med information om demonstrationen. Där skrev de att de inte är skolledningen som tagit initiativ till dagens demonstration och att en manifestation planeras vid annat tillfälle som inte krockar med skoltid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nazistklotter på skolor

Mer i ämnet