Foto: Teresa Skeppholm

”Lovebomb”-aktion mot naziklotter

Uppdaterad
Publicerad

När eleverna på Vasa real och Cybergymnasiet i Stockholm kom till skolan på måndagsmorgonen möttes de av nazistiska symboler. Men nu är klottret borta och människor har börjat fylla skolfasaden med kärleksbudskap.

– När vi hörde om det som hade hänt här så kände vi att vi ville skicka ett stöttande och positivt kärleksbudskap till eleverna. Nazisterna kanske är högljudda, men vi är tusentals fler, säger Linda Nordlund, ordförande i Liberala ungdomsförbundet som ligger bakom manifestationen, till SVT Nyheter.

På Vasa real finns det tre särskilda judiska klasser och när eleverna kom till skolan på måndagen var fasaden nedklottrad med hakkors och texten ”judesvin”. I dag möts de istället av en vägg fylld med hjärtan.

Nazistattack i Malmö

”Mångfald är större än enfald”

”Kärleken övervinner alltid hatet”, ”det finns ingen plats för nazister på våra skolor” och ”mångfald är större än enfald”, var några av texterna på de hjärtan som klistrats upp.

När SVT:s reporter under måndagskvällen var på plats utanför skolorna stannade flera förbipasserande och skrev egna meddelanden till stöd för de judiska eleverna på skolan.

Under tisdagsmorgonen fortsatte fler hjärtan att komma upp på skolans väggar, och när eleverna kom till skolan hängde även ballonger och rosor där.

Fortsatte att fyllas på med kärlek

Kärleksmanifestationen fortsatte på Twitter. Under hashtagen #1000xfler har politiker och privatpersoner visat sitt stöd för eleverna på Vasa Real.

”Vi är minst 1000xfler som står för ett Sverige fritt från antisemitism och hakkors. Vi ska skapa ett Sverige där ingen möter hatet” skriver integrationsminister Erik Ullenhag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nazistattack i Malmö

Mer i ämnet