På söndagen den 25 oktober invigs den nya Slussenbron och på måndagen rullar den första trafiken. Foto: SVT

Dold tillställning när guldbron invigs

Uppdaterad
Publicerad

På söndag den 25 oktober invigs Stockholms nyaste bro, den så kallade guldbron. Men på grund av coronavirusets spridning tillåts ingen publik på plats. Istället blir invigningen helt digital.

– Vi hoppas på att människor tar eget ansvar och inte kommer till invigningen, säger Eva Rosman, kommunikationsansvarig Projekt Slussen. 

Från början var det tänkt att den nya Slussbron, eller den så kallade Guldbron, skulle invigas redan den 23 augusti. Men hårda vinterstormar försenade ankomsten och satte stopp för planerna och invigningen sköts fram till 25 oktober.

Invigs i det fördolda

Det är H.M. Konungen och H.K.H. Kronprinsessan som inviger bron, men på grund av coronavirusets spridning kommer ingen publik att tillåtas på plats. Istället direktsänds evenemanget på nätet med bland annat musik, tal och tävlingar.

Guldbron

– Vi satsar på en bra digital sändning. Det kommer inte gå att se något från invigningen någonstans vid Slussen. Det bästa är att sitta hemma, säger Eva Rosman, kommunikationsansvarig Projekt Slussen.

Om slussenbron

Den nya Slussbron beräknas vara i bruk i drygt 100 år.

300 betongfyllda pålar stabiliserar konstruktionen, de djupaste står på 70 meters djup.

Under bron kommer det att byggas låga broar för gång- och cykeltrafik.

Slussenområdet beräknas stå klart år 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Guldbron

Mer i ämnet