Hör Désirée Pethrus (KD) berätta om sitt nya uppdrag och hur hon ser på covidvaccineringen i Stockholm. Foto: SVT

Nya regionrådet vill ha fler vaccindoser till Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Hon är uppväxt i Bromma, utbildad socionom och har suttit i riksdagen i många år. Nu tar Désirée Pethrus (KD) över efter Ella Bohlin som har avgått av hälsoskäl. En av de stora utmaningarna blir covidvaccineringen, hör henne berätta om den i videon ovan.

Désirée Pethrus kommer ta över den ganska krångliga titeln vårdutvecklingsregionråd. Det innebär bland annat ansvar för äldresjukvården, cancervården och inte minst vaccinering. Och hon är inte nöjd med hur få doser covidvaccin som Region Stockholm fått sett till antalet invånare.

Doserna fördelas efter en fördelningsnyckel där man ser till antalet över 70 år i en region, men nya regionrådet tycker att beräkningarna inte stämmer.

Se mer i klippet ovan.

Désirée Pethrus

Född 1959, uppväxt i Bromma, utbildad socionom. Hon har arbetat bland annat som kurator på Karolinska och på behandlingshem för kvinnor med missbruksproblematik.

Désirée Pethrus har varit aktiv i Kristdemokraterna i över 30 år. 1991 fick hon sitt första politiskt valda uppdrag till Stockholms läns landsting. Sedan dess har hon varit ledamot av Bromma stadsdelsnämnd och Stockholms kommunfullmäktige och sedan 2006 varit riksdagsledamot på heltid. Engagemanget har varit i sociala frågor, barn- och unga, sjukvård, äldrevård, rehabiliteringsfrågor, arbetsmarknadsfrågor och nu utrikes-, eu-, bistånds- och säkerhetspolitik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.