Ilham Aman och Nada Idris driver en kampsportsklubb i Västerort – där inga män är tillåtna. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

”Det är en trygghet att kunna träna med bara tjejer”

Publicerad

Ilham Aman och Nada Idris startade Västerort kampsportsklubb för snart två år sen. De tyckte att alternativen var begränsade för tjejer som ville träna kampsport på sina egna villkor – särskilt för kvinnor som bär slöja. – Inom kampsport är det väldigt mansdominerat, det är en trygghet att kunna träna med bara tjejer, säger Ilham Aman.

Kampsportsscenen har länge varit mansdominerad, men antalet kvinnliga kampsportsutövare ökar och många klubbar erbjuder pass som bara tjejer får gå på. En klubb där män inte ens är välkomna är Västerort kampsportsklubb i Stockholm.

– Det finns inga klubbar här i närheten som bara satsar på tjejer. Vi märkte att intresset fanns efter att platserna tog slut på typ tolv timmar. Det är kul för oss att de tog slut men det är ju sorgligt i sig, säger Ilham Aman.

Följ med Nada och Ilham under en träning med klubben i inslaget ovan.

Landet

2014: 10 637 (37 261 totalt)

2018: 15 185 (48 813 totalt)

Ökning: 29,9 procent

Stockholm

2014: 2 883 (10 387 totalt)

2018: 4 551 (14 181 totalt)

Ökning: 36,7 procent

Källa: Svenska Budo & Kampsportsförbundet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.