Acacia Taylor (rött) mot Ellie Baker (blått), båda från England. Foto: Benjamin Bayard

Stockholms första thaiboxningsgala med enbart tjejer i ringen

Uppdaterad
Publicerad

I dag arrangerades Stockholms första thaiboxningsgala som endast har kvinnliga tävlande. Tävlar gör allt ifrån mer oprövade talanger till svenska mästare och syftet är att bejaka kvinnorna, som blir allt fler och allt bättre, inom thaiboxning.
– Vi har kvinnliga utövare och tjejer i landslaget som överskiner killarna, säger arrangören Amanda Eckers.

I dag hölls tävlingen Girls Empire – en thaiboxningsgala med enbart tjejmatcher.

– Thaiboxningen växer mycket överlag men den växer otroligt på tjejsidan. Vi har kvinnliga utövare och tjejer i landslaget som, i vissa fall, överskiner killarna. De senaste fem åren har det blivit jättestor skillnad i andelen tjejer som tränar thaiboxning, så vi ville bejaka det, säger Amanda Eckers som är arrangör.

Alaa Berggren (blått) mot Lisa Mattsson (rött). Foto: Benjamin Bayard

Första gången i Stockholm

En liknande tävling, Queen of the ring, har under tre år arrangerats i Skåne men dagens tävling, som hålls i Torvalla träningshall i Handen, är den första i sitt slag i Stockholm. Amanda Eckers tror dock inte att stämningen kommer att skilja sig särskilt från om det hade varit en blandad tävling.

– Man skulle kanske kunna tänka sig att det skulle bli mer ödmjukt med bara tjejer men vi har en sådan stämning överlag så jag hoppas att det inte blir någon skillnad. Det är mycket ödmjukhet och respekt i thaiboxningen.

Bland de tävlande finns allt ifrån amatörer till svenska juniormästare och ett par svenska mästare. Deltagarna kommer från olika delar av Sverige men det är även tävlande från Norge, England och Finland.

Acacia Taylor, England. Foto: Benjamin Bayard

”Nu ska vi bara leverera”

Arrangören Amanda Eckers är själv en av de kvinnor som ska upp i ringen när Stockholms första thaiboxningsgala för enbart tjejer arrangeras.

Förutom att arrangera tävlingen ska Amanda Eckers själv upp i ringen. De andra tjejerna hon pratat med från klubben tycker att tävlingen känns häftig och cool.

– Det är ganska hög nivå på några av matcherna, många från vår klubb tycker att det ska bli kul att tävla tillsammans med svenska mästare. Det har tagits emot jättepositivt och det är vi skitglada för. Nu ska vi bara leverera.

Kommer Girls Empire att fortsätta?

– Går det som vi har tänkt kommer det definitivt komma tillbaka.

Datum: lördag 27 oktober

Tid: 16.00-21.00

Plats: Torvalla Träningshall, Handen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer