Foto: SVT

”Det är illa, väldigt illa”

Publicerad

På bröstcancerföreningen Amazona är man upprörd över hur vården nu fungerar i Stockholm, men inte förvånade. Det här har de kämpat emot i flera år.

Maria Wiklund Karlsson är ordförande i bröstcancerföreningen Amazona i Stockholm. Hon beskriver läget för bröstcancervården i Stockholm som väldigt illa.

– Det är mycket, mycket allvarligt, och risk att kvinnor går omkring med odiagnosticerade bröstcancrar, säger Maria Wiklund Karlsson.

Hennes förening har i fyra och ett halvt år kämpat mot förändringen av bröstcancervården i Stockholms landsting som lett till den organisation vi idag har. Nu visar det sig att 150-200 färre bröstcanceroperationer än normalt gjorts i länet under första kvartalet – en nedgång med en tredjedel. Siffror som man menar inte visar att folk plötsligt blivit friskare, utan att man inte upptäckt fallen eller inte hunnit med.

Vädjat och varnat i många år

– Det är ingen minskning av bröstcancer, att det minskat i Stockholm är helt osannolikt, säger Maria Wiklund Karlsson, och hon är upprörd.

– Ja, det är klart jag är. Jag hoppades att det här inte skulle hända. Vi har vädjat och påtalat riskerna i fyra och ett halvt år, både för politiker och RCC men det har bemötts av total nonchalans.

Hon menar att felet till stor del ligger hos RCC, Regionalt cancercentrum, som har en samordnande funktion.

– Ansvaret vilar på RCC, inte på sjukhusen. Det här är ett väldigt dåligt skött projekt, säger Maria Wiklund Karlsson och fortsätter:

– Läget är illa, väldigt illa. Vi hoppas att de omgående nu skjuter till resurser, säger Maria Wiklund Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer