Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Ni ska inte såga stadens tjänstemän och prata om intellektuell skärpa, sa stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson angående SD:s kritik av stadens nya byggnadsordning. Foto: Stockholms stad

M: ”Enda oprofessionella i den här salen är Sverigedemokraterna”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen antog kommunfullmäktige i Stockholms stad en ny byggnadsordning som ska ge stöd och vägledning när det gäller hur staden ska byggas och utvecklas framöver. Sverigedemokraterna är kritiska till delar av den nya byggnadsordningen, vilket fick flera andra partier att gå hårt åt SD.

– Det enda oprofessionella i den här salen är Sverigedemokraterna, sa stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M).

Ofta är ett fyra timmar långt kommunfullmäktigemöte i stadshuset inte särskilt pulshöjande. Men under måndagskvällens möte hettade det till när Stockholms nya byggnadsordning skulle klubbas igenom.

Sverigedemokraterna hade skrivit en lång reservation där man är positiv till delar av förslaget men samtidigt tycker att byggnadsordningen är för vag och att delar av den består av ”pinsamma plattityder och språkligt sett meningslöst snömos”.

Man efterlyser också ”åtminstone ett minimum av intellektuell skärpa och klarhet i formuleringarna”.

”Värsta formuleringarna jag sett under mina över 20 år”

Det upprörde såväl Moderaterna och Kristdemokraterna som Liberalerna och Socialdemokraterna. Argast av alla var stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M).

– Ni borde skämmas. Det här är de värsta formuleringarna kring hur beredningen av ett ärende går till som jag har sett under mina över 20 år i den här salen, sa Joakim Larsson (M).

”Reaktionen visar att kritiken träffade där vi ville”

Under mötet valde Sverigedemokraterna att inte bemöta kritiken, men under tisdagen kommenterar gruppledaren Peter Wallmark den.

– Den kraftiga reaktionen från Joakim Larsson och flera andra partier visar bara att vår kritik träffade där vi ville, att vi har en poäng i sak, säger Peter Wallmark (SD).

Varför tog ni inte debatten under mötet?

– De försökte provocera oss med personangrepp, vi tyckte inte nivån på debatten var värdig, säger Peter Wallmark (SD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer