Foto: Johan PalmgrenVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Det händer så ofta, det är som ett skådespel”

Uppdaterad
Publicerad

Det är som en stor bilfälla, spårviddshindren på Slussen. Trots att de funnits i över ett år, så fastnar det bilar där hela tiden. Så ofta att det nästan har blivit ett folknöje och dokumentärfilmaren Johan Palmgren har nu fångat en stor del av vardagsdramatiken.
– När det krisade fullständigt lade jag ner kameran och ryckte in, säger Johan Palmgren.

Hindren är till för att hindra personbilar att köra från Skeppsbron mot Slussen och bara släppa fram bussar, men det är många som missar varningsskylten eller helt enkelt bara chansar. Resultatet blir att de fastnar och får punktering. Bilarna som kommer bakom och som också tänkt smita förbi måste då försöka göra u-svängar mitt i bussfilerna och trafiken blockeras fullständigt.

Skådespelet har en ständig publik och lockade till sig även dokumentärfilmaren Johan Palmgren, vars film nu finns på SVT Play.

– Det är en väldigt spännande plats, det händer mycket och det är extra tilltalande att bara stå där och filma det som händer, säger Johan Palmgren.

Fick rycka in själv

Var det inte svårt att bara stå och se på utan att försöka stoppa bilarna innan de fastnade?

– Jag hjälpte väldigt många människor, som den tyska familjen och den äldre gentlemannen i filmen. Jag tyckte det var spännande att se om allmänheten ryckte in och hjälpte till, men när det krisade sig fullständigt så lade jag ner kameran och ryckte in själv.

Johan Palmgren

En tysk familj har en stor del i dokumentären.

– De skulle till dotterns födelsedagsfest i Helsingfors men det blev ju tokigt vid Slussen. De fick en rejäl dubbelpunktering. Jag började ringa efter bärgare åt dem och hade inte kameran med då, men hämtade den hemma för att kunna berätta deras historia. De skulle på ett stort släktkalas och det var en kamp mot klockan för att hinna med Finlandsfärjan.

Hann de?

– De hann!

Stress och panik

Johan Palmgren berättar att den allmänna känslan hos de som kör fast inte är ilska, utan stress, och att folk runt omkring ofta hjälpte till.

– Ja, det gjorde de. Det uppstod ofta ansträngda situationer när någon just fastnat, alla tittar, bussar kommer inte förbi, då blev det lätt panik. Det händer så ofta, det är som ett skådespel.

Se hela dokumentären Spårviddshinder på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slussen

Mer i ämnet