Det hänger på skägget

Uppdaterad
Publicerad

Plötsligt ser du det överallt – skägget. Ansat, trimmat och fixat. Men vad säger den nya trenden om samtiden?

– Skägget är som mannens make-up. Det är något som kan förändra ett utseende helt, säger barberaren Håkan Ström.

Det tidigare utdöende barberaryrket har fått sig ett rejält lyft. Till Barber&Books på Södermalm i Stockholm kommer män i alla ålders- och yrkeskategorier för att klippa skägget på klassiskt vis med kniv.

– Vi är som ett manligt skönhetsspa där män får utrymme för att vara fåfänga, berättar barberaren Håkan Ström på  Barber & Books.

”Skägget har blivit folkligt”

Det är inte bara på Södermalm i hipsterkulturens epicentrum som skäggen syns. Enligt både Håkan Ström och skäggbloggaren Eric Thorsson är det en trend som märks av i flera grupper, och inte bara är ett storstadsfenomen bland yngre män.

– När skägget når allsången så kan det inte bli mer folkligt, säger Eric Thorsson och syftar på Måns Zermerlövs omtalade skägg i sommarens Allsång på skansen.

Skäggbloggen startades för drygt tre år sedan av Eric Thorsson och Axel Naver. Bloggen avhandlar och diskuterar allt som har med skägg att göra. Framför allt ger de tips på hur man bäst tar hand om sitt skägg

Motreaktion mot det renrakade

Hårmode och frisyrer genom tiderna handlar utställningen Hår på Nordiska museet om. Skäggets historia avhandlas också, och dess uppgång och fall genom årtiondena. Skägget har i alla tider använts för att visa tillhörighet; religiös, social eller kulturell.

– Visst märks det av att det finns en skäggtrend just nu, och att det är trend som slår igenom i alla sociala led och grupper. Men som med alla trender genom historien är det inte alla som anammar den. Att tala om trender är alltid att generalisera, säger intendenten Cecilia Wallquist på Nordiska museet.

– Vi har haft en väldigt skäggfri period. Under hela 1980- och 90-talen var idealet att man tog bort håret, men nu har det kommit en motreaktion mot det renrakade, säger barberaren Håkan Ström.

En symbol för trygghet

På utställningen Hår kan man läsa om varför olika trender uppstår. Den nuvarande skäggrenässansen kan kopplas till den allmänna retrotrenden med folkhemmet i fokus.

– Det blir en återblick till folkhemmet och gubbidealet. Vi lever i en väldigt snabb värld i dag, och söker oss till trygghet. Då kan skägget vara en symbol för det, säger Cecilia Wallquist.

Skäggvågen kan också kopplas till synen på resten av kroppens hår. I dag är vi relativ stränga på att ta bort de mesta av håret på kroppen oavsett kön. Skägget blir då ett av de få kroppsbehåringarna som kan kopplas till enbart det manliga könet.

– Skägget blir ett sätt att uttrycka en skillnad mellan könen, och är ganska starkt betingat med mannen. Det ger också tillåtelse för mannen att få vårda sitt utseende utan att det anses sticka ut eller vara udda, utan anses som manligt, fortsätter Cecilia Wallquist.

– En teori är ju att det är väldigt jämställt i dag. Vi delar på föräldraledighet och hemsysslor. Skägget är blir det enda stället där man kan uttrycka manlighet utan att det skadar någon annan. Skägget är ju ett ganska snällt sätt att få uttrycka sin manlighet på, menar skäggbloggaren Eric Thorsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.