Moderaterna och Miljöpartiet ingår i den sex partier stora koalitionen som styr Sigtuna. Foto: SVT

”Det har gått över förväntan”

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje kommun i landet styrs med hjälp av ett blocköverskridande samarbete. En av dem är Sigtuna, där en ”regnbågskoalition” styrt det senaste året.
– Det har gått över förväntan, säger både Olov Holst (M) och Karolina Widefalk (MP).

Efter valet 2014 styrdes Sigtuna kommun av en minoritetskoalition bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna. Men efter några turbulenta år sprack samarbetet för ungefär ett år sedan, och istället tog en regnbågskoalition bestående av den borgerliga alliansen tillsammans med Samling för Sigtuna och Miljöpartiet över styret.

– Det hade varit instabilt och stökigt i kommunen, vilket påverkat kommunens verksamheter. Och det bästa sättet att skapa stabilitet var att skapa en så bred koalition som möjligt, säger kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) om varför man även bjöd in Miljöpartiet.

– På kommunal nivå är det inte lika ideologiskt, det är sakfrågor som gäller och då var det naturligt att fråga Miljöpartiet för att få en så bred koalition som möjligt, säger Olov Holst (M).

”Har gått över förväntan”

Sigtuna är långt ifrån den enda kommunen i länet där det finns ett blocköverskridande styre. Likadant är det i bland annat Sundbyberg, Haninge och Järfälla. I Sveriges kommuner styrs mer än var tredje kommun med hjälp av blocköverskridande samarbeten.

I Sigtuna tycker både Moderaterna och Miljöpartiet att samarbetet gått bra.

– Trots att Moderaterna och vi i Miljöpartiet kan stå väldigt långt ifrån varandra så har vi sett till kommuninvånarnas bästa. Vi har kunnat driva igenom våra miljöfrågor, så utifrån förutsättningarna tycker vi att det har gått över förväntan, säger Karolina Windefalk, gruppledare för Miljöpartiet.

”Klart att det fanns en oro”

Och samma beskrivning gör Moderaterna.

– Initialt var man lite orolig. Hur skulle vi lyckas hålla ihop sex partier som i vissa frågor är ganska olika, inte minst Miljöpartiet som sticker ut lite? Det är klart att det fanns en oro. Men jag måste säga att det gått över förväntan, det har gått jättebra, säger Olov Holst (M).

Inför valet på söndag har dock Miljöpartiet valt att gå till val på egen hand, inte tillsammans med den borgerliga gruppen i regnbågskoalitionen.

– Vi stänger bara dörren för Sverigedemokraterna, där finns det ingen möjlighet till samarbete, men det parti eller de partier som är villiga att driva en grön politik med oss, dem är vi beredda att samarbeta med, säger Karolina Windefalk (MP).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer