Samtliga riksdagspartiers partisymboler.

Så styrs kommunerna i länet

Publicerad

Det har blivit allt vanligare att Sveriges kommuner styrs över blockgränserna. Mer än var tredje kommun styrs på det sättet, och det märks även i Stockholms län.

Flera av kommunerna i Stockholms län styrs av majoriteter över blockgränserna. I såväl Haninge som Järfälla och Norrtälje styr Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet tillsammans.

I Nynäshamn styr Socialdemokraterna och Miljöpartiet med Liberalerna, och i Sundbyberg styr den borgerliga alliansen tillsammans med Miljöpartiet, och liknande ser det ut i Sigtuna.

Även Upplands-Bro styrs över blockgränserna, där har Socialdemokraterna och Miljöpartiet makten tillsammans med Kristdemokraterna och Centern.

I Vaxholm har Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet styrt tillsammans med Miljöpartiet, men i augusti valde MP att hoppa av samarbetet.

Bytt majoritet under mandatperioden

I några av kommunerna, som Sigtuna och Sundbyberg har styret ändrats under mandatperioden. I båda de kommunerna ingick Socialdemokraterna i styret efter valet 2014 men har fått lämna över till koallitioner med basen i den borgerliga alliansen.

Flera lokal partier med och styr

I flera av länets kommuner ingår lokala partier i de lokala styrena. I Nykvarn blev Nykvarnspartiet största parti i valet och styr tillsammans med Moderaterna.

I Huddinge ingår Drevvikenpartiet och Huddingepartiet i det politiska styret, i Sigtuna återfinns Samling för Sigtuna, i Upplands Väsby partiet Väsbys Bästa.

På Lidingö sitter Lidingöpartiet med i den styrande majoriteten med Moderaterna och Kristdemokraterna, medan Österåkerspartiet ingår i den styrande minoriteten i Österåker.

Botkyrka S+MP+V

Danderyd M+L+KD

Ekerö M+C+KD (2017–) M+L+C+KD (2014–2017)

Haninge S+C+MP 27

Huddinge M+L+C+DP+KD+HP

Järfälla S+MP+C

Lidingö M+LP+KD

Nacka M+L+C+KD

Norrtälje S+C+MP

Nykvarn NP+M (2016–) NP+M+C (2014–2016)

Nynäshamn S+L+MP

Salem M+L+C+KD

Sigtuna M+L+MP+KD+SFS+C (2017–) S+MP+L (2014–2017)

Sollentuna M+L+KD

Solna M+L+C+KD

Stockholm S+MP+V+Fi

Sundbyberg M+MP+L+C+KD (2015–) S+V+C+KD (2014–2015)

Södertälje S+MP+V

Tyresö M+L+C+KD

Täby M+L+C+KD

Upplands-Bro S+MP+KD+C

Upplands Väsby S+MP+V+VB

Vallentuna M+C+L+KD

Vaxholm M+L+C+MP (MP hoppade av samarbetet i augusti 2018, inför valet)

Värmdö M+L+KD+C

Österåker M+L+C+KD+ÖP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.