Grönblåa koalitionen: Skatten sänks med 16 öre

Publicerad

Idag presenterar den nya grönblåa majoriteten i Stockholms stadshus budgeten för nästa år. Och trots att man tidigare antytt att skatten ska vara oförändrad så berättar majoriteten i dag att skatten ska sänkas med 16 öre per intjänad hundralapp.

Den nya majoritetens första gemensamma budget presenteras idag. Sammanlagt handlar det om drygt 46 miljarder kronor som ska fördelas på stadens olika verksamheter under nästa år.

Pengarna kommer bland annat att läggas på skola och äldrevård, där den nya majoriteten vill ha ”ökad valfrihet”. Olika insatser kommer också att göras för att förbättra tryggheten för stockholmarna.

Majoriteten vill också öka samarbetet mellan skola och socialtjänst och ta fram 70 000 klimatsmarta bostäder de kommande åren. När det gäller bostäder ska våldsutsatta personer kunna få förtur i stadens bostadskö.

Skatten sänks med 16 öre från och med årsskiftet. När den rödgrönrosa koalitionen tillträdde 2014 höjde de skatten med 35 öre.

Ska ha Sveriges bästa företagsklimat

Enligt budgeten ska Stockholm ha Sveriges bästa företagsklimat år 2025. Det ska bland annat uppnås genom förenklade regler för företagare, att utländska toppuniversitet etablerar filialer i Stockholm och att staden ska ha en strategi för att öka andelen utländska etableringar och investeringar i Stockholmsregionen.

Erik Slottner (KD) äldre- och trygghetsborgarråd i Stockholms stad. Foto: TT

Allvarssamtal inom 48 timmar

Enligt den grönblå koalitionen gör man en ”historisk satsning” på trygghet. Det betyder fler trygghetskameror, en reviderad handlingsplan mot våldsbejakande extremism och en förbättrad samverkan mellan skola, socialtjänst och polis. Bland annat ska polisen och socilatjänsten ha ett så kallat allvarssamtal inom 48 timmar med unga som ertappas med sitt första brott.

De speciella sociala insatsgrupperna, som SVT Nyheter Stockholm rapporterat om, ska permanentas och arbetet ska intensifieras. För att förbättra integrationen och minska arbetslösheten bland utrikes födda perseoner ska staden bland annat ingå en ”integrationspakt” med näringslivet.

Karin Ernlund (C), arbetsmarknads- och integrationsborgarråd Foto: Stockholms stad

Fler naturreservat

Inom miljö- och klimatområdet ska staden lägga en miljard kronor på klimatinvesteringar. Fossila bränslen i kraftvärmeverket i Värtan ska avvecklas till år 2022. Eldning med fossil olja ska ha upphört till senast 2025.

Två nya naturreservat ska inrättas, Kyrkhamn och Hagsätraskogen. Man ska även utreda förutsättningarna för att göra Fögersjöskogen och Storskogen/Ålstensskogen som naturreservat.

Oppositionen är kritisk till nya budgeten, Karin Wanngård (S) menar att klyftorna kommer att öka och Clara Lindblom (V) säger att det är värre än hon befarat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer