Visa alla (3)

S: ”Klyftorna kommer öka med den här budgeten”

Publicerad

Socialdemokraternas oppositionsborgarråd och tidigare finansborgarråd Karin Wanngård tycker att den grönblåa majoritetens budget kännetecknas av skattesänkningar, kompromisser och uteblivna investeringar.
– Klyftorna kommer öka med den här budgeten, säger Karin Wanngård (S).

Karin Wanngård menar att den nya majoriteten inte har samma mål som den förra majoriteten – ett Stockholm för alla. Hon menar att det bland annat syns i beslutet att omvandla hyresrätter till bostadsrätter i ytterområdena, vilket Wanngård menar kommer innebära ”en ännu tuffare bostadsmarknad för vanliga människor”.

– Det är ett svagt kompromissdokument från ett styre som har svårt att hitta varandra politiskt. Det viktigaste har varit att sänka skatten och det görs på bekostnad av välfärden, säger Karin Wanngård (S) i en kommentar.

Under onsdagen presenterade nya grönblåa majoriteten i Stockhomls stadshus sin första budget, en budget som både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är kritiska emot.

”Stoppar projekt och säger nej”

Hon menar också att den grönblåa koalitionen stoppar projekt och säger nej eftersom man står långt ifrån varandra i viktiga frågor.

– Stockholm växer och då behövs det tydliga reformer och investeringar. Att säga nej till saker är enkelt, men det skadar tillväxten och drabbar välfärden, säger Karin Wanngård (S).

V: ”En nedskärningsbudget”

Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd

Vänsterpartiet kallar budgeten ”en nedskärningsbudget som slår mot äldre och låginkomsttagare”.

– Budgeten ser värre ut än vi befarat. Det är helt uppenbart att den nya majoriteten finansierar skattesänkningen genom nedskärningar i välfärden, säger Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd.

Ombilda hyresrätter ”en katastrof”

Även Vänsterpartiet är kritiskt mot planerna på att ombilda hyresrätter till bostadsrätter.

– Det är en katastrof för alla de som står i bostadskön och söker hyresrätt. Vi behöver fler hyresrätter i den här stan och därför borde inte en enda ombildas, säger Clara Lindblom (V).

Fi: ”En budget som ökar segregationen”

Sissela Nordling Blanco (Fi) menar att jämställdhetsarbetet kommer gå bakåt med de grönblåas budget.

– Det vi ser är ett grönblått styre som tar stora kliv bakåt när det gäller jämställdhet och mänskliga rättigheter. Det är en budget som ökar segregationen, vilket kommer slå hårdast mot kvinnor och barn, säger Sissela Nordling Blanco, gruppledare för Feministiskt initiativ.

– Den nya majoriteten har bland annat tagit bort arbetet med genusbudgetering och könsuppdelad statistik. Vi kommer inte veta om till exempel arbetsmarknadsinsatser, föreningsstöd och barns fritidsverksamhet kommer kvinnor och flickor till del, det kommer leda till ökad ojämställdhet, säger Sissela Nordling Blanco (Fi).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer