– Familjen är det viktigaste jag har i livet, säger Charbel Mousa. Foto: svt

”Det är skönt att bo med familjen”

Uppdaterad
Publicerad

Upp mot var tredje hushåll bor nu trångt i storstädernas miljonprogramsområden. Men Charbel Mousa tycker inte att det känns för trångt att bo fem personer i en tvåa.

Upp mot var tredje hushåll bor nu trångt i storstädernas miljonprogramsområden. Och trångboddheten spås öka ytterligare de kommande åren.

– Vi hade många nyanlända under 2015. Runt 75% av dem kommer inom fem års tid att bo i miljonprogramsområdena – ofta hos vänner och bekanta. Det kommer att leda till ökade sociala problem, säger Anders Lago som är ordförande i HSB.

”Tufft för barnen”

Anders Lago var under 12 års tid Socialdemokratiskt kommunalråd i Södertälje, som är en av de kommuner som tagit emot flest nyanlända. Under sina år som politiker såg han mycket trångboddhet.

Anders Lago.

– Om många personer bor i samma lägenhet kan det vara tufft – inte minst för barnen. När man pratar om dåliga skolresultat bland nyanlända är det inte säkert att det bara beror på skolan utan även på en dålig boendesituation, säger Anders Lago.

Trivs med att bo trångt

Men det är inte alla som tycker det är dåligt att bo trångt. Charbel Mousa är 20 år och kom till Sverige från Syrien för tre år sedan. Nu bor han i Norsborg, där familjen på fem personer delar på en tvåa.

– Det är jätteskönt. Mamma och pappa hjälper mig med allt och även mina syskon finns där. Familjen är det viktigaste jag har i livet, säger han.

Vill inte bo själv

Det har gått bra i skolan för Charbel Mousa. Han är klar med gymnasiet och har sin framtidsplan klar.

– Jag går på Komvux nu och målet är att läsa vidare till elektroingenjör.

Skulle du vilja bo i egen lägenhet?

– Nej, det är inget jag rekommenderar för då skulle jag få göra mycket mer hushållsarbete själv, skrattar Charbel Mousa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.