Det råder Museihajp i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2010 har sex nya museer slagit upp portarna och samtliga drivs i privat regi.

Abba The Museum, Fotografiska och Artipelag är tre av de sex privata museer som tagit plats i Stockholms kulturliv sedan 2010. De har dessutom slagit sig in på 10-i-topplistan över de mest populära museerna i länet på reseforumet Tripadvisor.

– Den kraften dom har är jätteviktigt för Stockholm på den internationella scenen, ett av det här museerna har 70 procent utländska besökare och det så klart att det hjälper Stockholm att synas utanför Sveriges gränser, säger Thomas Andersson, vd för Stockholms Visitors Board.

Kulturutbudet viktigt för Stockholms tillväxt

Stockholm har blivit en attraktiv kulturstad, och en stor del till den utvecklingen är de privata museerna, det menar Handelskammaren som analyserat de privata aktörernas framfart och förutsättningar.

– Stockholm är en av de snabbast växande turiststäderna i världen, och där spelar kulturutbudet en stor roll. Men det spelar också roll för oss som bor här och för att locka rätt människor till Stockholm, något som är oerhört viktigt för näringslivet, säger Maria Rankka, vd för Stockholms handelskammare.

Fri entré-reformen är en het fråga

En fråga som också diskuterades är regeringens förslag på fri entré på en del statliga museer, och meningarna visade sig vara delade kring om reformens effekter är av ondo eller godo.

– Jag tycker det är naivt och ett röstfiskeri. Hela intentionen är fantastisk men medlen och sättet man gör det på är helt felaktiga, säger Jan Broman som är grundare av Fotografiska.

– Jag tror att ju mer kultur desto större intresse så jag tror inte att det handlar om konkurrens utan att man skapar ett intresse och en positiv miljö för kultur, säger Sara Arrhenius, chef för Bonniers Konsthall.

Men för att Stockholm verkligen ska stå sig i konkurrensen om turismen så betonar man vikten av samverkan mellan det offentliga och privata.

– Stockholm är ju unikt på det sättet att vi har både de offentliga stora nationella museerna, vi har Stockholms egna museer och de privata aktörerna och sedan alla konstnärsdrivna initiativ. Så alla de här olika aktörerna tillsammans ger en fantastisk konststad, säger Sara Arrhenius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer