Maria Hedström, som är chefbarnmorska på förlossningen på BB Södertälje tror att den kommande veckan blir ansträngd. Foto: SVT

Chefbarnmorska: ”Det var ett otroligt tryck i helgen”

Juli och augusti har blivit de månader när det sker flest födslar i Stockholms län. Alla platser på sjukhusens förlossningar var fulla i helgen och även den kommande veckan befaras bli hektisk.

– Vi hade ett otroligt tryck i helgen, men allt slutade väl tack vare vårt duktiga personal, säger Maria Hedström, som är chefbarnmorska på förlossningen på BB Södertälje.

Trycket har varit stort på länets förlossingsavdelningar ända sedan BB Sophia lades ner förra sommaren.

Läs även: Fullt på förlossningsavdelningarna i hela Stockholms län

– Det saknas en förlossning i länet. De födslar som skulle ha skett på BB Sophia måste tränga ihop sig på de andra sjukhusen, säger Maria Hedström.

9 av 10 får föda på den enhet de valt

I förra veckan förlöstes totalt 573 kvinnor i Stockholms län. De flesta fick föda på den klinik de valt. 48 kvinnor hänvisades till annan förlossning i länet. Tre hänvisades till sjukhus i annat län.

– Det är viktigt att komma ihåg att 90 procent får föda på den klinik de valt. Rent medicinskt kan mödrarna känna sig helt lugna, eftersom alla kliniker samarbetar om det skulle uppstå platsbrist, säger Johan Bratt som är chefläkare vid Stockholms läns landsting.

Klinikerna hjälper varandra

Även på BB Stockholm var trycket hårt, framför allt under natten till lördagen.

– Under söndagen och natten mot måndag hade vi lediga rum, så då tog vi emot kvinnor som egentligen skulle ha fött barn på Danderyd och SöS, säger Ingela Wiklund som är VD och barnmorska på BB Stockholm.

Läs även: Barnmorskan Petra hanterade tre förlossningar – jobbade tills mensen blödde igenom

Enligt Ingela Wiklund har BB Stockholm hyfsad bemanning hela sommaren, även om det innebär ganska mycket övertid och dubbla pass för att få det att gå ihop. Hur läget den kommande veckan ser ut är än så länge oklart.

– I den här branschen får man ta en dag i taget. Just nu är bara ett av sju rum ledigt. Det är bara ett extrarum, men som läget är nu så behövs alla platser vi kan få här i Stockholms län, säger Ingela Wiklund.

Fortsatt hårt tryck

Enligt Johan Bratt inföll en förlossningstopp i fredags, men läget har nu förbättrats.

– Enligt den prognos som vi gjort för hela året så kommer vi att ha som flest förlossningar under juli och augusti. Det har blivit så att sommarmånaderna är den period när det föds flest barn. Tidigare låg toppen under våren, säger Johan Bratt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

FÖRLOSSNINGSVÅRDEN

Mer i ämnet