Efter ett drygt dygn på akuten på Södersjukhuset fick Marianne Svensson en plats – i ett dagrum. Foto: Privat

Marianne fick vänta 15 timmar på att träffa läkaren

Uppdaterad
Publicerad

Läget på akuten på Södersjukhuset har varit minst sagt ansträngd de senaste dagarna då vårdplatserna inte räckt till.
– Det var fruktansvärt. Det var folk överallt, säger Marianne Svensson, som fick vänta i 15 timmar på att få träffa en läkare.

Marianne Svensson, 68, kom till akuten på Södersjukhuset vid 15-tiden i söndags. Då hade hon först besökt närakuten i Handen som skickat henne till akuten på Södersjukhuset. Först efter klockan sex på måndagsmorgonen fick hon träffa en läkare, alltså 15 timmar efter att hon kommit till akuten.

– Jag tycker det är katastrof. Det var folk överallt och britsar överallt. Och det är så synd om personalen, det var hemskt att se hur de fick springa hela tiden för att hinna hjälpa alla patienter, säger Marianne Svensson.

Tvingas ligga i dagrummet

För Marianne Svensson tog det sedan ända till eftermiddagen på måndagen innan hon fick en plats i ett rum. Men inte i ett rum som är avsett för vård.

– Jag fick komma till dagrummet, så ingen kan komma in och titta på tv här nu. De har ställt upp skärmar och det är ett lakan mellan mig och nästa patient. Jag vet inte när eller om jag kan få komma till ett annat rum, berättar Marianne Svensson.

Enligt Södersjukhuset var det många akutpatienter som fick vänta på vårdplats, särskilt under måndagen.

– Det var egentligen inte ett ovanligt stort inflöde av patienter på akuten men vi fick ont om vårdplatser då vi inte kunde skriva ut patienter som behövde vårdplatser på annat håll. Då blev de istället kvar här på sjukhuset, säger Eva Östblom, chefläkare på Södersjukhuset.

”Satsa mer på personalen”

Bristen på personal och vårdplatser gjorde att många patienter fick ligga länge på britsar på akuten innan de fick hjälp, berättar Marianne Svensson, som vill rikta en önskan till sjukhus och politiker:

– Satsa mer på personalen. De sliter så otroligt hårt.

Hör Marianne Svensson, som under tisdagen fortfarande ligger inlagd, berätta mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.